Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Burza vrúbľov starých odrôd ovocia
Zdielať na

Burza vrúbľov starých odrôd ovocia

HRAD LEDNICA / Hontiarska končiarka, Chvostačka lednická, či Ritňačka - to sú názvy niektorých starých odrôd jabloní a hrušiek, ktoré si pestovatelia mohli na netradičnej burze vrúbľov, ktorá sa konala pod hradom Lednica, zadovážiť.

Staré, polozabudnuté odrody ovocia sa opäť vracajú do niektorých záhrad a sadov. A že je o ne záujem, potvrdzuje aj množstvo ľudí, ktorí na burzu prišli.  

"Rozhodli sme sa, že usporiadame takúto akciu pre ľudí, aby si mohli zobrať svoje staré, vytúžené odrody," hovorí zakladateľ burzy Michal Pilný. 

"Máme tu aj také staré odrody, ktoré sú miestne a krajové, ktoré naozaj nikde inde na svete nerastú ako tu v Lednickej doline alebo v inej časti Bielych Karpát," dopĺňa ďalší spoluorganizátor Ľuboš Červený. 

A aj toto láka nadšencov ovocinárstva. Prišli na burzu aj napriek hustému sneženiu a silnému vetru.  

"Nové odrody už sú viac prešľachtené, nemajú takú rezistenciu, nemajú ani takú širokú škálu chutí a práve tieto staré sú rezistentné, odolné," vysvetľuje Michal Pilný. 

​Záujemcovia mali každý svoj dôvod, prečo majú o takéto odrody záujem. 

"Hlavne nám ide o to, že sa dajú dlhšie uchovávať, skladovať," ozrejmila jedna návštevníčka burzy. 

"Kvôli tomu, aby som nepoužíval chémiu. Ja chcem pestovať bez chémie," povedal svoj dôvod ďalší návštevník. 

Táto burza je zaujímavá aj pre včelárov. 

"Chcem aj stromky pestovať také, aby mi kvitli pre včeličky a tu práve takú odrodu mali. Má obrovskú sladkosť tá hruška," vysvetlil nám včelár. 

Má však aj jednu nevýhodu.

"Tie hruštičky sú maličké, 3-4 centimetre, čo trošku komplikuje ich zber. Ale včelám to nevadí," dodáva s úsmevom Ľuboš Červený. 

Ponuka vrúbľov bola tento rok veľmi široká. 

"Máme viac ako sto odrôd jabloní a hrušiek. Či na pálenie, na uskladnenie, na konzumáciu. Máme bohatú ponuku, myslím si, že nadštandardnú," uzavrel Michal Pilný.

Súvisiace články

Najčítanejšie