Polojasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Darovala múzeám viac ako 900 vzácnych predmetov
Zdielať na

Darovala múzeám viac ako 900 vzácnych predmetov

Archívna reportáž

Archívna reportáž o darovaní historických predmetov do múzea

OKRES PREŠOV / Alica Tokarčíková darovala rôznym múzeám viac ako 900 historických predmetov zo svojich súkromných zbierok. Najviac, okolo 600, bolo bábik. Najstaršia má viac ako sto rokov a jej trhová cena bola vo výške niekoľko stoviek eur. Prečo si tieto predmety, ktoré roky zbierala nenechala pre seba a svoju rodinu?

Vďaka Alici Tokarčíkovej z Hanisky pri Prešove, majú slovenské múzeá a kultúrne inštitúcie  o sedem nových zbierok viac. Presne toľko ich boli schopné vytvoriť z historických vecí, ktoré im postupne darovala. 

"Zbierala som tie veci dvanásť rokov, postupne som ich venovala rôznym múzeám."

Pani Alica má vzťah k historickým veciam, nie sú to pre ňu staré, už nepotrebné haraburdy. Zbiera ich roky a vytvára z nich aj veľké zbierky. Najväčšiu vytvorila zo starých bábik.

"Je ich viac ako šesťsto. Sú medzi nimi aj typické anglické, s na bielo natretými porcelánovými tváričkami," opisuje svoju zbierku, ktorú sa rozhodla venovať kaštieľu vo Finticiach. 

Bábiky majú dobové šaty, ktoré sú presnou replikou tých, ktoré sa nosili v danom období. 

Darovaná zbierka veľmi potešila riaditeľa Galérie a múzea ľudového umenie v obci Fintice ? Gabriela Trusu. 

"Zberateľstvo je niečo, čo si zažil takmer každý z nás. Niekoho to držalo chvíľu, niekoho roky a niekto sa mu venuje s takou vášňou ako pani Tokarčíková," povedal Gabriel Trusa. 

​Celkovo už darovala viac ako deväťsto historických predmetov, z ktorých múzeá vytvorili sedem rozličných zbierok. Predmety daruje preto, aby sa zachovali.

"Zberatelia tvrdia, že to zbierajú preto, aby tie predmet zachránili, aby zostali zachované aj pre ďalšie generácie. Keď ale v rodine nemajú rovnakého nadšenca, často po smrti zberateľa jeho príbuzní tie predmety vyhodia alebo zničia. Takto ich darujem tam, kde sa o ne postarajú a naozaj sa zachovajú pre budúcnosť," vysvetľuje pani Tokarčíková. 

Ale aj vďaka tomuto svojmu prístupu je opäť majiteľkou nevšednej zbierky - má už 14 rôznych certifikátov o rôznych rekordoch, ktoré sa týkajú zberateľstva a ten posledný sa týka práve množstva predmetov, ktoré do múzeí darovala. 

Súvisiace články

Najčítanejšie