Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Muž so zlatými očami. Našli ho na Spiši.
Zdielať na

Muž so zlatými očami. Našli ho na Spiši.

Archívna reportáž

Archívna reportáž o náleze vzácnej sošky

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Vzácnosť európskeho významu našli archeológovia z múzea Spiša. Ide o približne 2500 rokov starú keltskú sošku muža z bronzu, no so zvláštnymi očami. Ani pritom nemuseli nejako mimoriadne hlboko hrabať v zemi. Stačilo im preskúmať poorané pole.

Jedna z lokalít na Spiši sa ukazuje ako významné nálezisko z keltskej doby. Práve odtiaľ pochádza aj nález, ktorý má 7 centimetrov, no má európsky význam. Dôvodom sú jeho oči. 

"Táto soška má zlaté oči. Čo je absolútny unikát v rámci takýchto nálezov. Pravdepodobne v celej Európe," povedala archeologička Múzea Spiša Renáta Hudáková.

Soška muža so zlatými očami

Prima Bilavčík

Soška má očné jamky vyplnené zlatom. Koho má znázorňovať, zatiaľ odborníci nevedia.

"Takéto zobrazenia, či už zvieracie alebo ľudské sú väčšinou spájané s niečím kultúrnym, s niečím rituálnym, s nejakými bôžikmi," uviedol odborný asistent katedry archeológie UKF Dominik Repka.

​Odborníci z múzea nález datujú do doby Laténskej, čiže mladšej doby železnej, asi 400 rokov pred našim letopočtom. Urobili tak na základe ostatných nálezov v lokalite. Prekvapili ich tiež rôzne detaily na soške. 

"Má zobrazenú tvár, oči, ústa, má dokonca nejaký účes," povedala Hudáková.

Z historického pohľadu je prekvapivá aj podoba sošky. "Neviem o tom, že by sa zobrazovali muži. Venuše sa zobrazovali, či pekné či nepekné," myslí si Dušan Bevilaqua zo Spišského dejepisného spolku.

Súvisiace články

Najčítanejšie