Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ušiel z Prešova, maľoval pre Viliama III. Oranžského
Zdielať na

Ušiel z Prešova, maľoval pre Viliama III. Oranžského

Archívna reportáž

Archívna reportáž o tvorbe Jakuba Bogdana

SLOVENSKO / Pochádzal z Prešova a tvoril pre dva kráľovské dvory- holandský a anglický. Viliam III. Oranžský si ho vzal so sebou aj do Británie, keď sa stal anglickým kráľom. Jeho pôvodné meno bolo Jakub Bogdan, ale umelecký svet ho pozná aj ako Jacoba Bogdaniho.

Mačka medzi kohútmi – taký je názov veľkorozmernej olejomaľby, ktorú Jakub Bogdan vytvoril v rokoch 1706 -1710 pre admirála Churchilla. Slovenská národná galéria ho kúpila pri úplne prvom nákupe diel do svojich zbierok, v roku 1949.

Jakub Bogdan - Mačka medzi kohútmi

SNG-web umenia

​​„Admirál Churchill mal slávnu voliéru. A zrejme z nej pochádza tento výjav,“ vysvetľuje Katarína Chmelíková, kurátorka zbierky baroka, Slovenskej národnej galérie. Stála vo Windsorskom malom parku, preslávená množstvo cudzokrajného vtáctva.“

Tento typ obrazov bol vtedy veľmi obľúbený.

„Žánrové obrazy sa objavujú s nástupom baroka. Vznikajú maliari, ktorí sú doslova špecilisti na tento druh umenia,“ dodáva Katarína Chmelíková.

Jakub Bogdan - Zátišie

SNG-web umenia

​​Jakub Bogdan bol jedným z nich. Kým ale začal maľovať pre kráľovské dvory a šľachtu, najskôr musel utiecť z vtedajšieho Uhorska.

„Pochádzal z Prešova alebo z okolia Prešova, kde sa narodil v roku 1660. Pravdepodobne opustil horné Uhorsko pre zostrenú perzekúciu protestantov."

Študoval v Amsterdami a svojimi kvetinovými zátišiami sa mu podarilo zaujať samotného panovníka.

Kvetinové zátišia tvoril priamo pre miestodržiteľský palác Viliama III. Oranžského.“

Jakub Bogdani - Zátišie s kvetinami

SNG-web umenia

​Keď bol neskôr Viliam III. Oranžský korunovaný za anglického kráľa, Bogdan sa presídlil do Británie spolu s panovníkom.

Okrem Mačky medzi kohútmi vytvoril pre admirála Churchilla aj ďalšie obrazy. A tie sa zapáčili aj anglickej kráľovnej Anne.

„Kráľovná Anna potom kúpila celú Churchillovu zbierku obrazov,“ dopĺňa Katarína Chmelíková.