Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Namaľoval tisíce obrazov, ktoré takmer nesignoval a po dokončení ho nezaujímali. Obdivovaný Ladislav Mednyánszky
Zdielať na

Namaľoval tisíce obrazov, ktoré takmer nesignoval a po dokončení ho nezaujímali. Obdivovaný Ladislav Mednyánszky

Archívna reportáž

Archívna reportáž o obraze Ladislava Mednyánszkeho

SLOVENSKO / Ladislav Mednyanszký je jedným z najcenenejších a teda aj najdrahších slovenských maliarov. Zachovali sa po ňom tisíce diel. Väčšinu je však možné identifikovať iba podľa jeho typickej techniky a výrazu, pretože svoje diela takmer vôbec nesignoval. Keď totiž na plátno zachytil to, čo chcel, obraz ho viac nezaujímal. Celú zbierku jeho diel si môžete pozrieť v múzeu v bývalom rodinnom kaštieli v Strážkach.

Monumentálny, takmer dva a pol metra vysoký obraz. Väčšina plochy je tmavá, no rozoznáte v nej obrysy nočného lesa. Jeden z obrazov Ladislava Mednyánszkeho, ktorý visí v Slovenskej národnej galérii v Bratislave.

"Tento obraz sa nazýva Noční pútnici alebo Cesta lesom," hovorí Katarína Beňová, kurátorka zbierky 19. storočia SNG.

Vznikol zrejme v 80.-tych rokov 19. storočia, keď Mednyánszky experimentoval s veľkými formátmi a monochromatickou maľbou.

"Je to určené podľa toho štýlu, pretože Mednyánszky veľmi málo signoval svoje diela a veľmi málo písal rok vzniku."

Farebne tvorí obraz iba niekoľko rôznych odtieňov hnedej, trocha žltej a oranžovej. Ale bravúrna práca autora so svetlom dodáva obrazu práve tú atmosféru, ktorá vám povie, že toto je naozaj dobrý obraz, aj keď nie ste znalec. A rozhodne to nie je jediný Mednyánszkeho obraz, pri ktorom by ste si to povedali. Napokon, za svoj život ich namaľoval tisíce.

"On mal takú obsesiu neustále tvoriť. Zachovalo sa nám po ňom tisíce diel a ešte je množstvo u neznámych zberateľov.“

Aj keď bol Mednyánszky túlavá duša, bolo jedno miesto, kde sa stále vracal – rodinný kaštieľ v Strážkach. Tam mal jediný stály ateliér. Od roku 1972 je v ňom zriadené jeho múzeum. Kurátori tam našli mnoho diel, ktoré predtým nikdy nikto nevidel.

"Akonáhle bol obraz podľa neho dokončený, už ho nezaujímal, málokedy sa staral, čo sa s tými dielami stane."

V Strážkach nájdete desiatky Mednyánszkeho diel a aj informácie z jeho života a života jeho rodiny. Na jeho starých kresbách, keď bol ešte dieťa, je zachytené aj to, aké pokroky v kreslení urobil pod vedením súkromného učiteľa. Už na tých detských kresbách bolo vidieť jeho talent, ktorý sa vďaka majetku rodiny mohol rozvíjať.

Súvisiace články