Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Buffalo Bill sa preháňal aj Košicami
Zdielať na

Buffalo Bill sa preháňal aj Košicami

KOŠICE/USA / Bol jedným z najväčších symbolov Divokého západu. Odvážny, výborný strelec, neskôr showman. Buffalo Bill. Jeho svetoznáme vystúpenie mohli vidieť aj diváci v Košiciach. Paradoxne v Prahe, mu vystúpiť nepovolili.

Buffalo Bill, vlastným meno Wiliam Cody, sa narodil v roku 1846. Vyrastal v Kanade, kam sa jeho rodina presťahovala do rodného mesta jeho otca – Missisaunga. Neskôr sa opäť presťahovali a usadili v Kansase. Po otcovej smrti začal Wiliam pracovať už keď mal jedenásť rokov. Od pätnástich jazdil s Pony expressom.   Už vtedy mu nechýbala odvaha a zručnosť, ktorú obdivovali tisíce chlapcov, keď čítali jeho dobrodružstvá v rodokapsoch, zošitových románoch.  Miroslavovi Čvančarovi táto záľuba zostala aj v dospelosti. Chcel o tomto slávnom mužovi zistiť viac.

"Vyrástol v divočine. Kamarátil sa s indiánskymi deťmi, pochytil od nich veľa slov, takže sa indiánsky dorozumel,“ začína svoje rozprávanie o Billovi.

To sa mu veľmi hodilo aj neskôr, pri jeho vystúpeniach, na ktorých vystupovalo niekoľko desiatok pôvodných amerických obyvateľov. Ale k nim ešte viedla dlhá cesta. Predtým sa musel z Billa Codyho stať Buffalo Bill.

Bol výborným strelcom. Využil to a prihlásil sa na kontrakt, ktorý mal zabezpečiť dostatok mäsa pre robotníkov, ktorí stavali dôležitú železničnú trať. Práve tam dostal svoju prezývku, pretože za osemnásť mesiacov ulovil 4280 bizónov. Mal vtedy dvadsaťdva rokov.

"On ich nestrieľal z nejakej kratochvíle, samozrejme, ale aby splnil kontrakt. Živili tým robotníkov pracujúcich na kansasko-pacifickej železnici,“ objasnil Miroslav Čvančara.

Jeho sláva začala stúpať potom ako o ňom napísal román Edward Judson. Najskôr vychádzal na pokračovanie v novinách, potom už knižne. Celkovo ich vyšlo okolo dvesto.

Túto slávu Cody využil a založil šou „Buffalo Bill´s Wild West“. Jazdil s ňou po celej Amerike.

"On tú svoju šou prepravoval tromi zvláštnymi vlakmi. V tom súbore mal, aspoň podľa reklamy, osemsto ľudí a päťsto koní,“ opisuje pán Čvančara.

V jeho šou sa predvádzali tí najlepší jazdci a akrobati – nielen pôvodní obyvatelia Ameriky, ale napríklad aj Mongoli, Turci, či Arabi. V predstavení vystupovali mnohé vtedy známe osobnosti. Napríklad Sediaci býk, či Calamity Jane.

V roku 1887, štyri roky po založení šou, dostal pozvanie prísť do Európy. Bol súčasťou oslavy jubilea panovania kráľovnej Victorie, ktorá jeho šou navštívila.

William Notman and son/Library of Congress

Do Európy sa opakovane vracal, jeho vystúpenia boli žiadané, vypredané mesiace vopred. Obdivovali ich v Ríme, či Paríži. Keď však chcel vystúpiť v Prahe, nepochodil. 

"Pražské policajné úrady si postavili hlavu a povedali, že nie je zaistená bezpečnosť divákov. Čo nevadilo vo Viedni, Londýne, Paríži a Budapešti, tak vadilo naraz v Prahe,“ krúti hlavou.

V roku 1906 pricestoval aj do Košíc. Bolo o jeho posledné turné po Európe, mal vtedy už šesťdesiat rokov.

Dobové fotografie zachytili veľký plagát ako pozvánku na šou, ktorý visel pri košickej železničnej stanici. Vystúpenie sa konalo 26. júna 1906.

Zempléni múzeum/hungaricana.hu

"Pravdepodobne to bolo na mieste dobytčieho trhu. Dneska sú to ulice Jarmočná a Pri bitúnku,“ približuje bádateľ

Buffalo Bill za svojho života zarobil milióny dolárov a nenechal si ich iba pre seba. Založil mesto Cody, financoval výstavbu priehrady na rieke Shoshone, veľkou sumou prispel na pomoc pri katastrofálnom zemetrasení v San Franciscu, aj po výbuchu sopky Vezuv. Nakoniec mu z toho obrovského bohatstva nezostalo takmer nič.

"Prišiel úplný bankrot v roku 1913 a de facto vlastne už na zbytok života, aby zaplatil aspoň časť tých dlhov, vystupoval v cudzích cirkusoch,“ uzatvára slávny príbeh Buffalo Billa Miroslav Čvančara.

O jeho súkromnom živote sa veľa nevedelo. Až do roku 1904, keď sa po tridsiatich ôsmich rokoch manželstva chcel rozviesť so svojou ženou. Tvrdil, že sa ho pokúsila otráviť a že je veľmi nepriateľská k jeho hosťom, ktorých pozýval na svoj ranč. Rozvod vzbudil veľký ohlas, stal sa škandálom číslo jeden. Naťahoval sa dlhé mesiace. Súd nakoniec rozhodol, že manželstvo nerozvedie a ako dôvod nešťastia vo vzťahu boli menované Codyho sestry, ktoré na manželku žiarlili a nemali k nej nikdy dobrý vzťah.

Cody odcestoval do Paríža na ďalšie vystúpenia a vzťah s manželkou udržiaval iba na diaľku. V roku 1910 sa však udobrili a Louisa s ním cestovala po vystúpeniach až do jeho smrti v  roku 1917.

Ľútosť nad jeho smrťou vyjadrili napríklad nemecký cisár Wilhelm II., či americký prezident Woodrow Wilson.

William Cody je pochovaný v Colorade, v Skalnatých horách. Miesto jeho posledného odpočinku však nevybrala jeho manželka, ale jedna z jeho sestier.

 

Reportáž o Buffalo Billovi a jeho vystúpení v Košiciach sme vysielali v januári 2016.

Najčítanejšie