Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Svetoznámy zápasník sa bil s nacistami v Bratislave
Zdielať na

Svetoznámy zápasník sa bil s nacistami v Bratislave

Archívna reportáž

Archívna reportáž o osude Davida Unreicha

BRATISLAVA / Spolu s ďalšími mladými Židmi vytvorili akúsi ochranku, ktorá bránila bratislavskú židovskú štvrť pred gardistami a inými útočníkmi. Jeho údery boli iste bolestivé, keďže bol profesionálnym zápasníkom. David Unreich.

Na niektoré príbehy sa časom definitívne zabudne. Občas sa však iné podarí znovuobjaviť. Tak ako príbeh svetoznámeho zápasníka z Bratislavy, ktorý spolu s bratmi a Imim Lichtenfeldom bránil židovskú štvrť pred násilnosťami gardistov či príslušníkov Freiwillige schutzstaffel - dobrovoľníckeho ochranného oddielu. Časť jeho príbehu a pár vzácnych fotografií sa našli v Slovenskom národnom archíve.

Volali ho moderný Samson, ale občianskym menom sa volal David Unreich.

TV JOJ/reprofoto

​Svojím zjavom vzbudzoval u súperov rešpekt. Nečudo, mal 183 centimetrov a 113 kilogramov. Okrem robustnej postavy mal aj obrovskú silu, ktorá mu pomáhala víťaziť. Tú ale na prvý pohľad vidieť nebolo. Ani na jeho fotografii k žiadosti o pas nevyzerá ako vynikajúci zápasník.  

„Na prvý pohľad na tých fotografiách vyzeral ako blahobytný pánko v kožušinovom golieri, proste nevyzerá ako typický športovec,“ hovorí Radoslav Ragač, vtedajší riaditeľ Slovenského národného archívu.

Slovenský národný archív

​Tento rodený Bratislavčan zápasil za miestny židovský klub Makabea. David Unreich prezývaný Dufi, bol niekoľkonásobným amatérskym majstrom a stal sa aj víťazom zápasenia na židovskej olympiáde v Palestíne v roku 1935.

„Naozaj bol to veľmi známy a uznávaný zápasník, ktorý hájil farby Československa,“ potvrdzuje Ragač.

Po rozbití Československa, keď dochádzalo k útokom na židovskú štvrť, začal Unreich organizovať domobranu. Bol jedným z tých, ktorí sa proti násiliu bránili fyzickou silou.

„S jeho bratmi a s ďalšími, so známym Lichtenfeldom Imim, vytvorili takú úderku, ktorá vlastne s týmito príslušníkmi gardy a Freiwillige Schutzstaffel bojovala.“

Vo svojej knihe spomienok o ňom píše aj Aron Grünhut, ktorý pomohol zachrániť viac ako dvetisíc Židov.

"Bolo tu zopár silných mladých Židov ako zápasník David Unreich s jeho bratmi, makabejská mládež a mladí ortodoxní. Spoločne vytvorili domobranu a vyzbrojili sa palicami, tyčami a ďalšími zbraňami. Keď slovenskí a nemeckí študenti chystali ďalšie výtržnosti, mladí Židia začali bojovať. Došlo k bitke, pri ktorej zmlátili študentov. Tentoraz sa násilie zastavilo násilím.“

Na Slovensku po Unreichovi zostala len kôpka dokumentov a fotografie zo žiadostí o pas. Nebolo z nich však jasné, čo sa s chýrnym zápasníkom stalo. Podarilo sa mu ujsť? Alebo skončil v koncentráku? Prežil vojnu?

noviny.sk

​Martinovi Mózerovi sa podarilo vypátrať Unreichovho synovca. J. David Weis žije v newyorskom Brooklyne. Potvrdil nám, že jeho strýko vojnu prežil. Koncom 30.-tych rokov z Bratislavy ušiel a dostal sa do mandátnej Palestíny. Členovia jeho rodiny však zostali na Slovensku a postihol ich osud väčšiny slovenskej židovskej komunity.

„Jeho sestry s manželmi a deťmi, ako aj rodičov dal zabiť Hitler,“ opísal osud zvyšku rodiny, ku ktorému patrili aj dve malé Davidove netere, pán Weis.

Počas vojny zápasil najmä v Amerike, v Bostone porazil nemeckého zápasníka, prívrženca národného socializmu a vyzval na zápas aj Adolfa Hitlera. Zápaseniu sa venoval aj po vojne. Zomrel v roku 1957 ako 50-ročný.

Aj príbeh Davida Unreicha ukazuje, že pátranie v archívoch má stále zmysel. Ešte stále sa dajú nájsť príbehy, ktoré boli kedysi známe, ale postupne sa na ne zabudlo. V prípade moderného Samsona to bolo osemdesiat rokov.

V Bratislabe na Kapucínskej ulici je umiestnená aj pamätná tabuľa s fotkami jeho rodičom a textom:

„Tu žil s rodičmi majster sveta v zápasením David Unreich, ktoré sa v roku 1939 podarilo utiecť pred nacistami.“

Davidova fotka však chýba. 

Reportáže o Davidovi Unrechovi sme odvysielali vo februári a marci 2015.

Súvisiace články

Najčítanejšie