Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Masaker v petržalskom koncentračnom tábore
Zdielať na

Masaker v petržalskom koncentračnom tábore

Archívna reportáž

Archívna reportáž o téme likvidácie petržalského koncentračného tábora

PETRŽALKA / Počas tzv. petržalského masakra na Veľký piatok 1945, bolo zavraždených 460 židovských mužov a chlapcov. O petržalskom koncentračnom tábore sa desaťročia nehovorilo. Dôvodom bolo aj to, že územie, na ktorom bol zriadený, vtedy patrilo nacistickej Tretej ríši.

Petržalský koncentračný tábor zriadili nacisti až pár mesiacov pred koncom vojny. Internovali v ňom Židov z Maďarska. To znamená, že aj z územia, ktoré bolo pred Viedenskou arbitrážou (november 1938), slovenské. Tábor sa nachádzal približne v miestach, kde bola neskôr Matadorka. Väzni však boli ubytovaní aj na iných miestach v provizórnych búdach, či skladoch.

Využívali ich na kopanie zákopov a iné opevňovacie práce. No 30. marca 1945 prišiel rozkaz tábor zlikvidovať. Väzni už neboli potrební, keďže front sa blížil. Bratislava, spolu s Petržalkou, bola oslobodená 4. apríla 1945. 

„Mnohí z týchto ľudí boli zastrelení. Boli medzi nimi aj ľudia, ktorí zomreli na podchladenie alebo vyčerpaním,“ objasňuje na základe historických podkladov Peter Salner, predseda Židovskej náboženskej obce Bratislava.

TV JOJ - Slovenský národný archív

Medzi zachovanými dokumentmi sú napríklad pasy vydané švajčiarskymi úradmi, ale aj pápežskou nunciatúrou. Židov mali ochrániť od deportácií.

„Dotyčnému to nepomohlo, pretože nemohol vycestovať a práve v tejto Petržalke bol nakoniec zavraždený,“ hovorí Salner.

Najmladšou obeťou bol pätnásťročný Ervin Klein. Najstaršou päťdesiatročný Bernard Vachsberger z Budapešti. Mená obetí a ďalšie informácie o nich máme vďaka odvahe iných väzňov, ktorí ich pochovávali.

„Skupina väzňov, ktorá pochovávala mŕtvych z tábora, tieto dokumenty tajne prepašovala a ukryla ich u miestneho hrobára,“ vysvetľuje Radoslav Ragač, riaditeľ Slovenského národného archívu, kde sa pasy obetí našli.

TV JOJ

Ostatných väzňov, aj tých, ktorí pochovávali obete potom premiestnili do najbližšieho veľkého koncentračného tábora, do Mauthausenu. Po vojne sa o masakre vedelo, pasy obetí boli aj vystavené, postupne sa však na petržalský koncentračný tábor a jeho obete zabudlo.  

„Tieto dokumenty boli chvíľku vystavené v komunistami zlikvidovanej synagóge na Rybnom námestí. Potom sa stopy po nich stratili a my sme ich našli až nedávno pri usporadúvaní zbierky judaík,“ dopĺňa Radoslav Ragač.

Masaker neprežilo štyristo šesťdesiat židovských mužov. Podľa zachovaných dokumentov boli vykonávateľmi popráv Rakúšania z predmestia Viedne.

Reportáž o petržalskom koncentračnom tábore a jeho obetiach sme vysielali v máji 2010.

 

Súvisiace články