Skoro jasno
15°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Viedla odtiaľ tajná chodba do Bojnického zámku? Archeológovia odkrývajú ďalší zaniknutý hrad
Zdielať na

Viedla odtiaľ tajná chodba do Bojnického zámku? Archeológovia odkrývajú ďalší zaniknutý hrad

PODHRADIE, OKRES PRIEVIDZA / Prvé správy o hrad Sivý Kameň, ktorého zvyšky ležia v obci Podhradie pochádzajú zo 14. storočia. Ešte o dvesto rokov neskôr prešiel prestavbou, dnes sú z neho iba ruiny. Postupne ich odkrývajú archeológovia a členovia Občianskeho združenia Časovrat. Sivý Kameň je opravený niekoľkými legendami. Tá, ktorá zaujíma mnohých je, či je skutočne pravda, že práve z tohto hradu viedla tajná chodba do Bojnického zámku. Sú od seba vzdialené približne osem kilometrov.

​Kedysi významný hrad je dnes už len ruinou. Archeológovia sú však presvedčení, že v podzemí sa nachádza viacero významných objavov. 

Od leta odrývajú jedno z jeho najväčších tajomstiev. 

"Nad zem vytŕča len drobný oblúk, ktorý podnecoval aj fantáziu miestnych," hovorí Dominika Andreánska, archeologička, členka OZ Časohrad.

Dobová rytina zachytávajúca vtedajšiu podobu ruín hradu Sivý Kameň

"Toto je jeden z tých najkrajších, najzachovalejších priestorov hradu. Takže sme sa na tento výskum naozaj tešili."

Už prvé dni kopania ukázali, že objavili rozsiahly priestor, ktorý môže byť podľa ich odhadov hlboký minimálne tri metre. 

"Presný účel tohto objektu nepoznáme - môže to byť pivnica, sklad, kuchyňa. Je to miesto, kde sa v stredoveku, na hranici 15.,16. storočia odohrával ten hradný život," hovorí archeologička. 

"Dokonca o tomto mieste sa hovorí, že práve odtiaľto viedla tajná chodba do Bojnického zámku, tak uvidíme, kam sa s výskumom dostaneme."

Hrad Sivý Kameň bol v stredoveku rovnako dôležitý ako Bojnický zámok - jeden kontroloval územie na pravej strane rieky Nitra, druhý na ľavej. 

"Z tohto miesta bolo kontrolované rozľahlé územie okolitých obcí, čiže chceme mu prinavrátiť ten status toho, že kedysi to bolo centrum."

Ruiny hradu Sivý Kameň na fotografii z roku 1943

Édit Peter/fortepan.hu

Na vykopávkach sa zúčastňujú aj dobrovoľníci. 

"Fascinuje ma na tom to, že odrývame históriu našich predkov, učíme sa ako žili."

"Veľa legiend tu koluje, tak keď bola taká príležitosť, veľmi radi sme sa zúčastnili."

"Už sa nám podarilo nájsť veľmi veľa črepov a nejaké kosti," hovorí ďalší dobrovoľník. 

​Hoci je hrad ruinou, a veľa z neho nie je možné vidieť, v jeho podzemí sa však nachádzajú neprebádané miesta. 

"Sme zvedaví. Sme zvedaví, čo objavíme, aký bude stav zachovania, aké nálezy nám tá pivnica vydá," uzatvára Dominika Andreánska. 

 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie