Jasno
13°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Tajomné podzemie Bojníc. Existoval tunel až do Prievidze?
Zdielať na

Tajomné podzemie Bojníc. Existoval tunel až do Prievidze?

Archívna reportáž

Archívna reportáž o tajomných chodbách pod Bojnickým zámkom

BOJNICE / Bojnický zámok je opradený rôznymi legendami a príbehmi. Mnohí ľudia tvrdia, že v ňom straší, iní zasa to, že z neho vedie tajná chodba až do Prievidze. Túto informáciu dodnes nikto nepotvrdil ale ani nevyvrátil. Isté ale je, že na zámku je stále veľa neprebádaných miest.

"Nachádzame sa na miestach, kde sa žiaden návštevník nedostane, ani zamestnanci, je to podzemie, tu sú úplné základy zámku," ukázala zákutia zámku Petra Gordíková.

Unikátne priestory objavili vďaka náhode. V 80. rokoch sa tam prepadlo nádvorie a to odkrylo dovtedy neznáme zákutia. 

"Keď sa prepadol tretí dvor, tak sa odkryli staršie fázy objektu od gotiky až po barok," objasnila Katarína Malečková, historička umenia. 

noviny.sk

O niektorých priestoroch netušil ani samotný gróf Pálfi. 

"Toto je pôvodná travertínová skala a toto je múr, ktorý bol domurovaný," povedala Petra Gordíková.

noviny.sk

Čo sa ale za zamurovanou stenou ukrýva, nikto zatiaľ neskúmal. Odborníci nevylučujú ani existenciu chodby. Jej stavba by ale bola v daných časoch mimoriadne náročná a drahá. Dobový spôsob opracovávania skaly nám vysvetli speleológ Jaroslav Hrouda: "Nanosili drevo ku skale, keď bola horúca, tak ju polievali vodou a potom železom opracovávali." 

Bojnický zámok, Bojnice

Bojnický zámok, Bojnice

hqwallbase.com

​Napriek tomu, že na zámku boli archeológovia veľakrát, stále je tam čo objavovať. Priestor je unikátny najmä tým, že mnohé jeho časti nie sú archeológmi prebádané. 

"Je tu šanca, že nejaké veci tento priestor vydá," dodala Petra Gordíková. 

"Sú tu gotické klenby, ale aj zamurované dvere, ktoré v tom čase slúžili na nejaký prechod," opísala Katarína Malečková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie