Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ako Silvester oslavovala šľachta
Zdielať na

Ako Silvester oslavovala šľachta

Archívne video

Archívna reportáž o spôsobe šľachtických osláv príchodu nového roka

SLOVENSKO / Záver roka sa pre mnohých spája s bujarými oslavami. Lúčime sa s končiacim rokom a vítame nový – mnohokrát s nádejou, že bude lepší. Šľachta z nášho územia sa na silvestrovské veselice chystala vopred a chodila sa zabávať do Budapešti, Viedne, či Monte Carla.

Pristavený koč čaká. Koňovi ide o nozdier para, je treskúca zima.

Kočiš si prejde dlaňou po stehnách. Ešte mu v hrubých vlnených nohaviciach nie je zima, ale ak bude na panstvo ešte chvíľu čakať, začne ju cítiť.

No už počuje smiech a vravu ozývajúce sa vo veľkej hale. Bude musieť koňa popchnúť rýchlejšie, aby to stihli. Vlak odchádza načas.

LSE Library/Unsplash

Takto by mohol vyzerať opis toho, keď sa miestna šľachta vybrala za silvestrovskou zábavou. Zo svojich panstiev sa do veľkého sveta prepravovala najčastejšie vlakmi.

„Nie hocijakými, samozrejme. Boli to luxusne zariadené vlaky, so stravovacími vozňami,“ vysvetľuje Samuel Bruss, správca kaštieľa v Hanušovciach nad Topľou.

Mnohé vtedajšie oslavy prebiehali vo forme maškarných plesov. A práve zo šľachtických osláv sa postupne aj medzi bežných ľudí rozšírilo používanie ohňostrojov.

„Na našom území už v 18. storočí bolo u šľachty bežné, že každá lepšia oslava, nielen tá novoročná sa nezaobišla bez ohňostroja,“ dopĺňa Samusel Bruss.

Je to jeden z paradoxov, keďže po roku 1948 sa režim staval veľmi odmietavo voči všetkému, čo pripomínalo buržoáziu a ich tradície a zvyky. 

V súčasnosti sa čoraz viac ľudí rozhoduje oslavovať bez rachotu a hluku zábavnej pyrotechniky, pretože spôsobuje stres zvieratá, vtáctvu, ale aj malým deťom, starším ľuďom, či chorým. Pretože k oslave patrí najmä veselosť a radosť, nie spôsobovanie stresu a strachu niekomu inému.

Či už oslavujete Silvester v kruhu blízkych, niekde na chate, v práci, či domácou pohodou, za redakciu JOJ History Vám želáme v novom roku veľa zdravia, vyriešenie toho, s čím nie ste spokojní, aby ste stretávali dobroprajných ľudí a aby tí, čo budú stretávať Vás, mali tiež šťastie na takého človeka.

A prajeme Vám nehu a mier. Ten je nevyhnutný, aby tá neha nemala zúfalú príchuť.  

Súvisiace články