Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Modlitebná lavica z manželskej postele
Zdielať na

Modlitebná lavica z manželskej postele

Archívna reportáž

Archívna reportáž o modlitebnej lavici na hrade Červený kameň

ČERVENÝ KAMEŇ / Príbeh veľkej lásky môže niekedy vyrozprávať na prvý pohľad nezvyčajná vec – modlitebná lavica. Konkrétne táto stojí už takmer sto rokov v kaplnke na hrade Červený kameň. Po smrti svojho manžela, grófa Vojtecha II., ju dala zhotoviť Blanka Pálffy. To by nebolo nič nezvyčajné – zaujímavé je, že táto modlitebná lavica je vyrobená z ich manželskej postele.

V polovici 17.-teho storočia dali hradní páni na Červenom kameni vybudovať kaplnku Nanebovzatia panny Márie. Jej výzdobu, fresky aj oltár, vytvoril umelec, ktorý si postupne vybudoval chýrne renomé. V čase prác na kaplnke mal len dvadsaťdva rokov.

Múzeum Červený kameň, SNM

"Jeho meno je Carpoforo Tencalla. Tento taliansky majster oživil umenie veľkých fresiek a používal mytologické výjavy,“ hovorí Daniel Hupko, kurátor hradu Červený kameň.

Neskôr sa stal napríklad dvorným maliarom vdovy po Ferdinandovi II., Eleonory Gonzagovej.

Mnoho jeho prác však bolo zničených v dôsledku požiarov šľachtických sídiel, kláštorov, či kostolov pri známej bitke pre Viedni v roku 1683.

Napravo pred oltárom stojí od roku 1924 malá modlitebná lavica. Na prvý pohľad sa príliš nelíši od tých ostatných. 

"Túto lavicu nechala zhotoviť grófka Blanka Pálffyová, rodená Batthyányová, ktorá bola manželkou grófa Vojtecha II.,“ vysvetľuje pôvod lavice Daniel Hupko. 

Vojtech, alebo po maďarsky Béla, bol jedným z posledných majiteľov hradu Červený Kameň. Zomrel nečakane vo veku šesťdesiat šesť rokov. A jeho žena si z ich spoločnej postele nechala zhotoviť túto lavicu.

"Lavica je naozaj zhotovená z manželskej postele, o čom svedčia obe čelá. A je akýmsi symbolom Blankinej lásky až za hrob,“  objasňuje Daniel Hupko. 

Múzeum Červený kameň, SNM

​Pálffyovci boli manželmi viac ako tridsaťtri rokov a ich zväzok bol, na tú dobu dosť netradične, zväzkom z lásky a nie pre spájanie majetkov.  Ich manželstvo bolo bezdetné a Blanka bola na svojho muža veľmi naviazaná. Možno preto sa pokúsila vytvoriť akúsi legendu aj z jeho smrti. 

Vojtech Pálffy, ako je napísané na štítku na tejto lavici, zomrel 24. augusta 1924 – v deň svojich narodenín. Historické dokumenty však uvádzajú, že to tak nebolo.

"Vojtech zomrel o deň neskôr, 25. augusta 1924,“ vysvetľuje Hupko.  

Blanka si ale zrejme povedala, že k jej milovanému mužovi sa viac hodí symbolická smrť v deň narodenín, kedy sa akoby jeho život uzavrel v rovnaký deň a mesiac ako sa narodil.

Blanka na hrade žila ešte desať rokov a keď sa odsťahovala, odovzdala ho poslednému hradnému pánovi. To už je však iný príbeh.

Reportáž o modlitebnej lavici zhotovenej z manželskej postele Pálffyovcov sme vysielali v cykle Artefakty, v júni 2010.

Súvisiace články