Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
História vyrozprávaná módou
Zdielať na

História vyrozprávaná módou

ČESKÁ REPUBLIKA / Históriu vieme sledovať nielen na stavbách, či umení, ale aj na móde. Mnoho ľudí sa dnes vraciam k elegantnej móde 30.-tych, 40.-tych, či 50.-tych rokov. Fungujú špecializované vintage secondhandy, či rôzne bazáre. Jedným z takýchto nadšencov retro módy je aj Jan Bačák. Dostal sa k nej ako 10-ročný chlapec, keď spolu s mamou a sestrou účinkovali ako komparz v dobovom seriáli.

Jan Bačák pochádza z Moravy a záľubu v dobovej móde má už viac ako 20 rokov.

"My sme točili Četnické humoresky, takže od tej doby. Mamka nás prihlásila, ja som mal vtedy desať rokov a začalo ma to baviť."

​Neskôr začal dobové oblečenie aj zbierať. Základ zbierky dostal od svojej príbuznej.

 "Veľa vecí mi darovala teta mojej babičky. Ona bola taká dáma, byoa narodená v roku 1914. Mala z prvej republiky dosť veľa oblečenia a ešte mala aj odložené nejaké oblečenie po svojich tetách. Čiže to boli osemdesiat až sto rokov staré šaty."

Dobové klobúky

​Dnes má v zbierke niekoľko stoviek kusov dobového oblečenia, doplnkov a topánok. Niektoré kúpil, iné získal na aukciách, ale aj dostal darom od tých, ktorí ich pôvodne chceli vyhodiť.

"Šiat mám okolo dvesto, ale klobúkov mám tiež tak, takže celkovo okolo tých päťsto kusov to môže byť. A samozrejme ešte rôzne doplnky."

S priateľmi zvykne organizovať aj tematické módne prehliadky. Jednu malú pripravili aj pre vás. Začali sme šatami z obdobia druhej svetovej vojny. Sú výnimočné tým, že na nich vidieť, ako sa oblečenie prešívalo z viacerých kusov.

Prehliadka dobovej módy

"Mám v zbierke šaty z dôb protektorátu. Tieto pochádzajú z Brna z roku 1943, tieto sú z Jihlavy z roku 1945 zhruba a je na nich zaujímavé to, že na oboch vidieť kombináciu rôznych materiálov. Vtedy bol nedostatok látok, všetko bolo na lístky a ľudia si oblečenie prešívali, rôzne kombinovali. Keď sa napríklad poškodila sukňa, tak ju nahradili inou, z iných šiat, kde bol poškodený vrchný diel a tak podobne." 

​Jan Bačák sa vždy snaží šaty doladiť aj doplnkami, či kabátom z daného obdobia. Všetky modely sú originály. Vždy ho potešia originálny pánskeho oblečenia, pretože toho sa zachovalo menej ako dámskeho. A občas sa k nemu dostanú úplne náhodou.

"Napríklad dva úžasné kabáty, zimníky som dostal úplne zadarmo od jednej pani, pretože likvidovala pozostalosť a bola by ich vyhodila." 

Dobová móda

Jeden je z roku 1948, šitý vo Viedni, druhý pochádza z 30. rokov,  z módneho závodu František Kraus. Pri pohľade na ne sa ani nechce veriť, že to nie sú novodobé kópie. Sú vo výbornom stave.

"Tie materiály boli predtým kvalitnejšie, takže sa dosť tých šiat zachová aj vo vynikajúcom stave. Samozrejme, zavisí to od toho ako často, či ako dlho boli nosené pôvodnými majiteľmi."

Dobová móda - šaty z 20. a 30. rokov 20. storočia

​Na dámskych šatách vidieť, ako sa v priebehu pár rokov zmenila všeobecne akceptovaná dĺžka dámskych šiat. Napríklad šaty z rokov 1919-1920 majú ešte sukňu dlhú až ku členkom. 

" Ale tieto šaty z roku 1924 z vlnené látky, lemované kožušinou ju už majú skrátenú ku kolenám. Takže naozaj za pár rokov sa dá dĺžka veľmi zmenila." 

Napriek tomu, že by sa mohlo zdať, že pán Bačák by sa rád dobovej móde venoval aj profesionálne, pracuje úplne v inej oblasti a neplánuje to meniť.

"Ani nie. Ja pracujem s deťmi s autizmom, vymýšľame pre ne rôzne aktivity a celkom ma to naplňuje, keď človek vidí ako ich to baví. Toto je skôr taký koníček."

A tak občas tieto dva svety prepojí tak, že do práce príde oblečený v originálnom dobovom oblečení. Len pri jeho výške, takmer dva metre, sa tie dobové obleky, nohavice, či kabáty zháňajú naozaj ťažko.