Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zachránili dušu Solivaru
Zdielať na

Zachránili dušu Solivaru

PREŠOV/SOLIVAR / Sklad soli v prešovskom Solivare je národnou kultúrnou pamiatkou. Po ničivom požiari, ktorý ho zasiahol v roku 1986, chátral. Podarilo sa ho zrekonštruovať vďaka eurofondom. Miestni nadšenci však chceli zachrániť aj jeho dušu – funkčné hodiny a zvony, ktoré si pamätali z mladosti.

Našťastie veža zostala neporušená a tak bolo kam hodiny aj zvony vrátiť. Vedeli, že boli dva. Pôvodná stolica sa totiž zachovala.

"Toto je pôvodná stolica na zvony. Môžete vidieť, že sú tu zachované hlavice na zvony. Jedna hlavica je väčšia, jedna menšia. Čiže aj z toho vieme vydedukovať, že jeden zvon bol väčší a jeden menší,“ hovorí riaditeľ Národnej kultúrnej pamiatky, Marek Duchoň.

O chod hodinového mechanizmu sa kedysi staral robotník zo soľného závodu. Zachovala sa aj historická fotografia, kde je zachytený pri naťahovaní hodinového stroja.

Jedným z tých, ktorý sa o mechanizmus starali bol aj otec Jozefa Malinovského. Spomína si, že to bola veľmi dôležitá a zodpovedná práca. Hodiny na veži boli totiž úradnými hodinami.

"Podľa nich si naťahovali hodinky ľudia zo širokého okolia,“ hovorí pán Malinovský.

Mrzí ho, že sa nezachovali pôvodné zvony. Dnes už nikto nevie, kedy zmizli a čo sa s nimi stalo. Pán Malinovský si myslí, že ich zlodeji speňažili najľahším spôsobom.

"Zvony, na obrovskú škodu, skončili dakde v zberných surovinách.“

Hodinový stroj nakoniec kúpilo technické múzeum a tak sa peniaze, ktoré vyzbierali ľudia mohli použiť na kúpu jedného zvonu.

„My sme vyzbierali sumu, ktorá je akurát na to, aby sme kúpili jeden zvon, ktorý bude odbíjať celú hodinu a polhodinu,“ vysvetľuje Ľuba Kráľová, občianska aktivistka.

Múzeum Solivar patrí pod Slovenské technické múzeum. Ako na svojej stránke venovanej solivaru píšu, jeho areál je jednou z najvýznamnejších technických pamiatok na Slovensku. Soľ sa tu dobývala a varila už v 17.storočí.

Múzeum Solivar

Postupne sa fabrika modernizovala, na začiatku 20. storočia dokázali ročne vyrobiť 6-tisíc ton soli. Po spustení nového závodu „Masaryk“ v roku 1925 to už bol dvojnásobok a do roku 1995 sa dostali až na 90-tisíc ton ročne.

Závod bol definitívne uzavretý v máji 2009.

 

Reportáž o hodinovom stroji a zvonoch Solivaru sme vysielali v decembri 2015.