Skoro jasno
20°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
90 rokov legendy. Chata pod Rysmi oslavuje
Zdielať na

90 rokov legendy. Chata pod Rysmi oslavuje

VYSOKÉ TATRY / Je najvyššie položenou turistickou chatou na Slovensku. Mnohí výstup na ňu vnímajú ako osobnú výzvu. V týchto dňoch oslávila deväťdesiat rokov svojej existencie.

Chata pod Rysmi leží vo výške 2250 metrov nad morom. Pre turistov ju otvorili 15. júla 1933. Bola postavená z toho, čoho je pod Rysmi najviac - z kameňa. 

Za 90 rokov existencie prešla viacerými prestavbami. 

TASR

​"Rekonštruovala sa, potom spadla lavína, ktorá ju poničila, tak znova sa stavala," hovorí legendárny chatár z Rysov, Viktor Beránek. 

Dnes je to moderná stavba. No stále bez mobilného signálu a svieti sa stále petrolejkami. 

Horský vodca Robert Turjanik hovorí, čím je podľa neho chata pod Rysmi špecifická: "Jednoznačne atmosférou. a tú atmosféru robí chatár."

SITA

​Prvým chatárom na tejto chate bol Alojz Krupitzer. Narodil sa v roku 1910 vo Vrútkach. Bol vysokohorským nosičom, horským vodcom, záchranárom a pomáhal aj pri prestavbe Zbojníckej útulne. Neskôr prešiel na Votrubovu chatu a po jej zániku z jej stavebného materiálu pomáhal postaviť Kežmarskú chatu, kde od roku 1942 pôsobil ako chatár. 

Súčasný chatár, Vitkor Beránek zorganizoval chate riadnu oslavu - prišli na ňu stovky turistov. 

Medzi nimi napríklad aj syn ďalšieho legendárneho chatára Miroslava Jílka, tiež Miroslav: "Toto bola oáza slobody v bývalom režime. Prežili tu nádherné časy." 

Súvisiace články