Zatiahnuté
20°
Bratislava
Slavomíra
10.10.2024
V škole bol trikrát v školskom väzení, jeho Krvavé sonety mala v zbierke aj Alžbeta II.. Hviezdoslavovi pred kežmarským lýceom, kde študoval, odhalili sochu.
Zdielať na

V škole bol trikrát v školskom väzení, jeho Krvavé sonety mala v zbierke aj Alžbeta II.. Hviezdoslavovi pred kežmarským lýceom, kde študoval, odhalili sochu.

KEŽMAROK / Pred Evanjelickým lýceom v Kežmarku odhalili sochu jednému z ich študentov. A nie hocijakému, ale slávnemu slovenskému básnikovi, Pavlovi Országhovi Hviezdoslavovi. Hoci bol vzorný žiak, zopárkrát sa prehrešil voči školským mravom a svoj trest si musel odsedieť v malom školskom väzení.

Študenti si svoj trest v malej izbičke bez okna a bez okien neodsedeli, ale odstáli. Pavol Országh Hviezdoslav bol v školskom väzení trikrát

"Dvakrát za to, že prišiel neskoro do školy, čo by sme mu vedeli tolerovať. Ale tretí krát sa pobil s miestnym pedelom, čiže školníkom, ktorému vylial na hlavu krčah vína,“ „hovorí miestny evanjelický farár, Roman Porubän.

Hviezdoslav chodil z Kubína do školy v Kežmarku pešo.

V miestnej historickej a vzácnej knižnici nám ukázali jeho vysvedčenia z roku 1870. Visí tu aj školský poriadok, ktorý platil v čase jeho štúdií na lýceu.

Pavol Országh Hviezdoslav

TASR

„Bod 27 hovorí – Nech sa zdržuje fajčenia fajky a cigariet prihliadajúc k mladému veku, pretože je to škodlivé na dušu i na telo,“ číta zo školského poriadku Roman Porubän. 

Básnik bol stúpencom triezvosti, no fajčiarskemu zlozvyku sa neubránil. A aj na soche, ktorú mu odhalili pred lýceum, je zobrazený s cigaretou v ruke.

„Keď som tvoril sochu Hviezdoslava, musel som sa s ním zoznámiť, spoznať ho. Je to podobné, ako keď sa herec zoznamuje sa svojou postavou,“ opisuje spôsob vzniku sochy jej autor, sochár Jakub Vlček.

Socha vznikla vďaka Janovi Telenskému, ktorý sa pred rokmi zaslúžil o tom, aby Hviezdoslavove Krvavé sonety boli preložené do 33 jazykov.

„Kópie sme darovali kráľovnej Alžbete II., šéfovi OSN, premiérovi Borisovi Johnsonovi a všetci boli úplne nadšení,“ hovorí Jan Telenský.

Súvisiace články

Najčítanejšie