Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kalište z popola už viac nevstalo
Zdielať na

Kalište z popola už viac nevstalo

Archívna reportáž

Archívna reportáž z uctenia si obetí vypálenej obce Kľak

KALIŠTE / Horská obec, v ktorej nikdy nežilo ľahko. Cesty boli zlé, všade ďaleko, najmä v zime. Ľudia si navzájom pomáhali, veď boli na seba odkázaní. A počas vojny pomáhali aj partizánom a ľuďom prenasledovaným z rasových dôvodov. Týždeň pre oslobodením Banskej Bystrice však Kalište, tak ako ho poznali jeho obyvatelia stáročia predtým, prestalo existovať. A už sa nikdy ako miesto, kde žijú ľudia, neobnovilo.

Bolo skoré zimné ráno 18. marca 1945. Do horskej obce Kalište vstúpilo asi tristo nacistických vojakov.

Kalište kedysi

Múzeum SNP

Roky sa uvádzalo, že šlo pravdepodobne o členov Einsatzgruppen. Pred nedávnom sa však podarilo nájsť historický dokumentu, ktorý vypálenie Kališťa zaznamenáva z nemeckej strany.

„K vraždeniu civilistov v tejto horskej obci došlo v úseku, kde pôsobila 15. pešia divízia nemeckej armády,“ povedal Marian Uhrin, riaditeľ Múzea SNP.

V tom čase v obci žilo asi 200 obyvateľov. A ukrývali sa tu aj rodiny, ktoré boli rasovo prenasledované. Jednou z nich bola rodina z Banskej Bystrice.

„Otec nás ťahal von z domčeka, kde sme sa skrývali, už sme počuli streľbu, krik s plač. Mama ma strhla na zem a plazili sme sa smerom k lesu,“ spomína na udalosti toho rána pani Zuzana, ktorá bola vtedy dieťa.

Učiteľka Chladná medzi žiakmi obecnej školy na Kališti 1944/45

Múzeum SNP

​Muža, ktorý sa plazil pri nej zasiahla guľka a dávka zo samopalu im zabránila v úteku. Chytili ich a nahnali do jedného z domov.

Celý čas sme tŕpli, že ho podpália a nás tam zamknú,“ spomínala.

Besnenie nacistov, ktorí sa zrejme obyvateľom obce chceli pomstiť za pomoc partizánom, neprežilo celkovo 39 ľudí.

Medzi obeťami sú aj ranení, či chorí partizáni, ktorí sa ukrývali v horách pri Kališti a skupina mužov, ktorých odvliekli do neďalekej Moštenice. Tam niektorých zastrelili, iných poslali po vypočúvaní do zajateckého tábora.

Miestny obyvateľ pri tabuly s názvom obce

Múzeum SNP

​Počas druhej svetovej vojny bolo podľa ministerstva obrany na Slovensku vypálených 111 obcí. Medzi nimi napríklad Telgárt, Bačkov, Kľak, Ostrý Grúň, Tokajík či Uhrovec.

Všetky sa obnovili, iba Kalište nie.

Súvisí to aj s jeho polohou vysoko v horách a ťažšou dostupnosťou – mnohí obyvatelia za prácou dochádzali a tak sa rozhodlo, že im na sídlisku Fončorda v Banskej Bystrici postavia byty na ulici Nové Kalište. Mnohým sa však neodchádzalo ľahko a ťažšie si privykali na život v meste.

 V roku 1961 bolo uznesením predsedníctva SNR Kalište vyhlásené za Národnú kultúrnu pamiatku.

Pamätník Kalište

Múzeum SNP

​Nachádza sa v chránenej oblasti Národného parku Nízke Tatry vo výške 924 m.n.m. Sú tam zrekonštruované dva domčeky, malá zvonička a základy zhorených obytných domov.

Múzeum SNP v domčekoch vytvorilo expozíciu pod názvom Partizánska republika ako aj náučný chodník s názvom Ako žili Kališťania. Tvorí ho 17 informačných tabúľ, ktoré sú umiestnené v areáli celej Národnej kultúrnej pamiatky. Pamiatku padlých si každoročne pripomínajú pri výročiach SNP bývalí obyvatelia Kališťa i ostatní občania, priamo v priestoroch niekdajšej obce, podujatím Stretnutie generácií.

Pozrite si reportáž z uctenia si obetí vypálenej obce Kľak z roku 2019, v ktorej sú zachytené aj spomienky ženy, ktorá besnenie nacistických vojakov prežila. 

Súvisiace články

Najčítanejšie