Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Krásna Hôrka vyhorela pred 11 rokmi. Budúci rok ju chcú otvoriť pre návštevníkov
Zdielať na

Krásna Hôrka vyhorela pred 11 rokmi. Budúci rok ju chcú otvoriť pre návštevníkov

KRÁSNA HÔRKA / Pred jedenástimi rokmi zachvátil obrovský požiar hrad Krásna Hôrka. Zhoreli všetky strešné konštrukcie a interiéry jeho stredovekej časti. Oheň sa na celý hrad rozšíril za dvadsať minút. Budúci rok by hrad mohol byť opäť otvorený pre návštevníkov.

Požiar bol obrovský, ale vďaka rýchlemu a zároveň šetrnému zásahu hasičov sa oheň nerozšíril do interiérov a nezničil vzácne historické predmety z pozostalosti rodu Andrásyovcov.

Jozef Kučerka

Na hrade pokračujú stavebné práce a zo šľachtického sídla a jedného z prvých slovenských múzeí je stále stavenisko. Ide o najrozsiahlejšiu rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky na Slovensku. Odborníci túto možnosť využili na to, aby hrad zrekonštruovali do podoby pred poslednou rozsiahlou obnovou.

„Tá na hrade prebehla v rokoch 1964 – 1989 podľa projektov z 50.-tych rokov 20. storočia a vytvorila z Krásnej Hôrky iný hrad – zbavený svojej identity, dejín a čiastočne aj zbierok,“ píše sa na stránke múzea Betliar.

Vedenie Slovenského národného múzea chce, aby sa medzi múry hradu vrátila jeho pôvodná atmosféra a tie zbierky, ktoré k nemu patria.

"Návštevníci si v dolnom a strednom hrade pozrú Krásnu Hôrku tak, ako bola prezentovaná už počas Andrássyovcov," povedala riaditeľka SNM - Múzeum Betliar Tímea Mátéová.

ISIFA

Návštevníci sa po otvorení hradu dostanú aj tak, kde bol desaťročia vstup zakázaný. "Množstvo nových priestorov, ktoré doteraz neboli otvorené a boli využívané rôznymi pofidérnymi spôsobmi ako nejaké skladové priestory, ktoré verejnosť doteraz nikdy nevidela," uviedol generálny riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva MK SR Radoslav Ragač. 

Pôvodný projekt bol zameraný na obnovu hradu, ten nový už zahŕňa aj podhradie. Všetko má byť prispôsobené pre potreby 21. storočia a hlavne orientované na návštevníkov. Celková hodnota prác je takmer 21 miliónov eur.

"Tej práce je pomerne veľa, aj keď to možno na prvý pohľad nie je vidieť, akurát že je tu všetko rozbité," povedal Branislav Panis.

"Všetky kamenné portály sa budú reštaurovať hneď ako to počasie dovolí, nádvoria sa budú rozbíjať komplet," uviedla Erika Šmelková, zo SNM- múzea Betliar. 

ISIFA

​Nápomocná je už aj obec Krásnohorské Podhradie. Úlohou samosprávy je zabezpečiť pitnú vodu aj pre potreby hradu Krásna Hôrka.

"Chceme začať trochu viac pracovať na tom aby ten hrad vážne už bol otvorený a keď potrebujú to aby sme doriešili vodu, tak ju ideme začať riešiť," povedal starosta obce Štefan Kún. 

Na Krásnu Hôrku sa vrátia aj všetky zbierkové predmety, ktorých je viac ako 4 000 kusov. Budúci rok o takomto čase by už teda mal byť hrad pripravený na sprístupnenie a za jeho brány by už mali vojsť prví návštevníci.

„SNM urobí všetko pre naplnenie našej ambície, aby sme Krásnu Hôrku mohli začať otvárať postupne, ideálne už v priebehu roka 2024,“ poznamenal generálny riaditeľ SNM Branislav Panis.

Súvisiace články

Najčítanejšie