Zatiahnuté
16°
Bratislava
Slavomíra
10.10.2024
Zlatý kalich, gotické fresky, či Múzeum Martina Benku. Pozrite si víťazov Výročných cien časopisu Pamiatky a múzeá.
Zdielať na

Zlatý kalich, gotické fresky, či Múzeum Martina Benku. Pozrite si víťazov Výročných cien časopisu Pamiatky a múzeá.

BRATISLAVA – Zlatý kalich, gotické fresky, Múzeum vysťahovalectva Kasigarda, či Múzeum Martina Benku. To sú len niektorí z víťazov Výročných cien časopisu Pamiatky a múzeá za rok 2023, ktoré sa udeľovali za najvýznamnejšie aktivity z oblasti poznávania, ochrany a prezentácie nášho kultúrneho dedičstva. To všetko sa udialo v spolupráci Slovenského národného múzea a Pamiatkového úradu Slovenskej republiky. V Štúdiu 24 o jednotlivých víťazných projektoch hovorili Petronela Križanová - šéfredaktorka časopisu Pamiatky a múzeá a Peter Maráky – etnograf, múzejník-pamiatkar a pedagóg.

Ceny boli odovzdané v siedmich kategóriách:

  1. Objav, nález, akvizícia
  2. Expozícia/výstava
  3. Publikácia
  4. Obnova a adaptácia kultúrnych pamiatok
  5. Podujatie
  6. Reštaurovanie
  7. Audiovízia a multimédiá

Nominovaných bolo 111 projektov a tu sú víťazi jednotlivých kategórií:

V prvej kategórií sa víťazom stal nález gotického kalicha z konca 15. storočia. Zaujímavé je, že ho našli náhodne, pri súpise iných artefaktov na evanjelickej fare v Kukovej, na východe Slovenska. Zistilo sa, že tento kalich nebol doteraz nikde evidovaný, pre odborníkov išlo o úplne nóvum.

Gotický kalich

Časopis Pamiatky a múzeá

V druhej kategórii sa laureátom stalo súkromné múzeum Kasigarda. Ide o múzeum vysťahovalectva Slovákov do Severnej Ameriky, ktoré sa nachádza v obci Pavlovce nad Uhom, v časti Ťahyňa. Založil ho doc. Martin Javor z Prešovskej univerzity a sústredil v ňom viac ako 4-tisíc artefaktov, ktoré sa vysťahovalectva týkajú.

Múzeum vysťahovalectva Kasigarda

Časopis Pamiatky a múzeá

V kategórii „Publikácia“ cenu získali Alena Šefčáková, kolektív autorov, Jakub Tóth a Slovenské národné múzeum za publikáciu Človek v čase a priestore. Pár slov o Homo sapiens sapiens.

Publikácia Človek v čase a priestore

Časopis Pamiatky a múzeá

Cenu v kategórii „Obnova kultúrnych pamiatok“ získalo Múzeum Martina Benku za rekonštrukciu pôvodnej vily Martina Benku, v ktorej sú sústredené jeho diela.

Múzeum Martina Benku v Martine

Časopis Pamiatky a múzeá

​Víťazom kategórie Reštaurovanie sa stala obnova interiéru a exteriéru Kostola sv. Mikuláša v Sazdiciach. Reštaurovanie prebiehalo viac ako dvadsať rokov a v interiéri kostola si môžete pozrieť nádherné gotické fresky.

Fresky v kostole sv. Mikuláša v Sazdiciach

Časopis Pamiatky a múzeá

​V kategórii "Podujatie" udelili cenu novému festivalu Archeofilm Bratislava. 

Archeofilm Bratislava

Časopis Pamiatky a múzeá

​A výročná cena v kategórii Audiovízia – multimédiá bola udelená za dokumentárny film Slovenskí archeológovia na Slovensku a v Nemecku III. Návrat kniežaťa domov.

Nakrúcanie filmu o hrobke germánskeho kniežaťa

Časopis Pamiatky a múzeá

Súvisiace články

Najčítanejšie