Skoro jasno
20°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Na prvú jazdu autom so spaľovacím motorom sa odvážila Benzova manželka. Aj túto historickú raritu ukrýva nové múzeum veteránov.
Zdielať na

Na prvú jazdu autom so spaľovacím motorom sa odvážila Benzova manželka. Aj túto historickú raritu ukrýva nové múzeum veteránov.

KOŠICE / 500-kilometrov Slovenských na úchvatných veteránoch. Táto už tradičná rally veteránov opäť priniesla na Slovensko nádherné staré automobily. Odštartovala v Košiciach, v novom múzeu určenom práve kráse starých, ale aj moderných automobilov. Vyzerá to tak, že sa múzeum po oficiálnom otvorení stane svetovým unikátom. Veterány sú vystavené v budove, ktorú postavili ešte za čias Márie Terézie.

„Ide o jediné, najväčšie múzeum v Európe v súkromných rukách,“ hovorí Šimon Hůlka," organizátor akcie 500 kilometrov Slovenských.

Majiteľom múzea je Martin Neubeller. Svoju vášeň sa rozhodol premeniť na niečo, čo v budúcnosti bude slúžiť nielen jemu. Na spoznávanie automobilovej histórie.

Model jedného z prvých automobilov

Clem Onojeghuo/Unsplash

„Je to múzeum historických automobilov, ktoré budú obdivovať nielen na Slovensku, ale v celej Európe,“ hovorí Martin Neubeller. 

Každé auto v zbierke múzea má za sebou príbeh.

„Je tu napríklad Daimler, ktorého dostala kráľovná Alžbeta ako svadobný dar od veliteľa letectva kráľovského a s týmto autom boli po terajšieho kráľa Karola III. v nemocnici.“

Novodobý veterán

Theodor Vasile/Unsplash

V zbierke Martina Neubellera je viac ako sto historicky vzácnych automobilov. Najstaršie pochádza z roku 1886.

​Historicky najvzácnejším je rozhodne prvé vozidlo so spaľovacím motorom, ktoré zostrojil Karl Benz. Na cestu s ním však ako prvá vyšla jeho manželka. Mal totiž obavu, že auto nie je dokonalé.

„On sa nemal k činu, pani Benzová zobrala deti a išla k svojej matke asi 100 kilometrov,“ hovorí Martin Schwartz, spoluvystavovateľ v múzeu veteránov.

Súvisiace články

Najčítanejšie