Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Kým lode majú najmä ženské mená, ulice nie
Zdielať na

Kým lode majú najmä ženské mená, ulice nie

PREŠOV / V Prešove rieši komisia pre názvy ulíc zaujímavú úlohu. Mesto má veľmi málo ulíc pomenovaných podľa významných žien. Zato príliš veľa názvov spojených s komunizmom. A zrejme prišiel čas to zmeniť.

V Prešove, v treťom najväčšom slovenskom meste, je štyristo desať ulíc.

Pritom iba šesť z nich nesie vo svojom názve spomienku na nejakú výnimočnú ženu. "Máme tu Boženu Němcovú, Ľudmilu Podjavorinskú, Matku Terezu, Španerovu, Šoltésovu a Vansovú. Čiže šesť ulíc pomenovaných po významných ženách," uviedol Peter Krajňák, predseda Mestskej názvoslovnej komisie.

Paradoxom je, že ulíc pomenovaných po ženách je v Prešove menej ako tých pomenovaných po komunistických pohlavároch. Doteraz sa v Prešove prejdete aj po Engelsovej ulici.

Názvy ulíc určuje Mestská názvoslovná komisia. Tá chce novú vznikajúcu ulicu, kde zatiaľ stoja len dva domy, pomenovať práve po žene. Názov by mala dostať po spisovateľke, ktorá učila aj v miestnej škole.

Mária Kočanová bol nielen učiteľkou, ale aj spisovateľkou. Autorkou kníh pre deti a mládež, ale aj napríklad rozhlasových hier. Na pomer zastúpenia ženského či mužského pokolenia pravidlá tvorby názvov ulíc nemyslia. Základným je iba to, že ulica nesmie dostať pomenovanie po žijúcej osobnosti. Ulica Na brehu v prešovskom solivare a jej odbočka do novej ulice je zatiaľ bez mena. To by mala dostať po žene, ktorá učila aj v miestnej škole.

Ulicu je u nás možné pomenovať po významnej udalosti či osobnosti. V prípade ľudí však musí ísť o už zosnulú osobu.

"Má to byť osobnosť, ktorá žila v istej mravopočestnosti. Nedávno sa napríklad v regióne pomenovala ulica po pánovi Lazoríkovi z Krivian," dodal Krajňák.

Mestská názvoslovná komisia má už aj mená do rezervy, a to nielen mužské. Niekoľko návrhov im dalo aj občianske združenie Živena, ktoré je nástupcom najstaršieho ženského spolku. Výsledok je hneď niekoľko významných žien, ktoré zanechali svoju pečať. "Hana Zelinová, Hana Gregorová, ale aj Daniela Hivešová-Šilanová. Je to osobnosť aj rómskej kultúry, ktorá redakciu mala na prešovskom sídlisku Sekčov, " dodal na záver Krajňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie