Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Hana Gregorová Tajovská – čo má spoločné s Virginiou Woolfovou?
Zdielať na

Hana Gregorová Tajovská – čo má spoločné s Virginiou Woolfovou?

SLOVENSKO / Hana Gregorová Tajovská je vnímaná ako prvá slovenská feministka. Zasadzovala sa za rovnoprávnosť žien a mužov – ako tieto jej snahy vnímali vtedajší muži a ženy? Prečo sa na ňu hnevali matky dievčat súcich na vydaj?

Vychodila len štyri triedy meštianskej školy, ďalej sa vzdelávala sama a naučila sa rozprávať piatimi jazykmi.

Dlho sa o nej hovorilo iba ako o manželke významného slovenského spisovateľa Jozefa Gregora Tajovského. Aké bolo ich manželstvo a prečo boli často odlúčení? Ako sa s týmito obdobiami odlúčenia dokázali vyrovnať?

Hana Gregorová

ČTK

Vo svojom diele Slovenská žena pri krbe a knihe sa zaoberá otázkou, akú úlohu zohrali ženy pri národnom obrodení, ktoré je pripisované najmä mužom. Spomína v ňom napríklad aj matky národných dejateľov.

Po jej presťahovaní sa k dcére do Prahy sa stretávala s členkou protifašistického odboja, političkou Františkou Plamínkovou, ktorú nacisti nakoniec popravili.

Začiatkom roka 2023 dostala Hana Gregorová in memoriam od prezidentky Slovenskej republiky Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o ľudské práva a slobody a ich ochranu.

V 24 podcaste Jana Cviková, literárna vedkyňa z Ústavu svetovej literatúry SAV a spoluzakladateľka feministickej organizácie Aspekt, hovorí o súkromnej korešpondencii manželov, v ktorej okrem vášne pre literatúru či kultúru riešili aj vzťahové problémy, o tom, aké myšlienky Hany Gregorovej sú aktuálne aj dnes a vysvetľuje aj to, čo má Hana Gregorová spoločné s Virginiou Woolfovou.

Súvisiace články

Najčítanejšie