Jasno
12°
Bratislava
Servác
13.5.2024
700-ročný dub pripomína sediaceho draka. Stal sa druhým najkrajším stromom Európy.
Zdielať na

700-ročný dub pripomína sediaceho draka. Stal sa druhým najkrajším stromom Európy.

LOZORNO / Slovenský dub z Lozorna sa stal druhým najkrajším stromom Európy v tomto roku. Prekonal aj stromy z Talianska, Portugalska, či z Česka. Podľa odborníkov si pamätá až 14. storočie.

Majestátny dub letný sa ukrýva necelú hodinku prechádzkou z Lozorna. Dračí dub – také meno mu dali miestni obyvatelia. A nájdený bol úplnou náhodou.

"Pri svojich potulkách lesom a hľadaním zaujímavých miest na fotografovanie a pri hľadaní hríbov, som našiel tento strom a evokoval vo mne draka," povedal fotograf Tibor Végh. 

TV JOJ

Végh o ňom písal aj pre stránku mesta a spomenul pri tom miestnu históriu, spätú s týmto krajom : "Ochraňoval už prvých osadníkov, ktorí pomáhali pri stavbe neďalekého hradu Pajštún, cez obchodníkov a prisťahovalcov z Chorvátska. „Dohliadal“ aj na vytvorenie na tú dobu ohromnej zvernice, ktorá siahala od Stupavy po Lozorno, ale aj na vybudovanie úzkokoľajnej parnej lesnej železnice, ktorú však už dávno prežil."

Obvod kmeňa stromu je úctyhodných 677 centimetrov. Zaujme aj svojou kôrou, ktorá je drsná a zjazvená. Podobne ako by bola koža starého draka, ktorého strom pripomína.  

To, že by sa Dračí dub mohol umiestniť na predných priečkach v slovenskej súťaži, si boli aktivisti, ktorí ho do súťaže prihlásili skoro istí, no že pokorí aj európskych súperov, s tým nerátali. 

"My sme tak trošku dúfali a verili, že sa dobre umiestni v tej slovenskej súťaži, ale ani sme nedúfali, že bude prvý. A tak sa automaticky dostal do súťaže v Európe, a tam už sme vôbec nedúfali, tam je obrovská konkurencia stromov s úžasnými príbehmi. Že historicky získal druhé miesto je obrovský úspech pre Lozorno aj pre Slovensko," dodal Végh. 

Vďaka popularizácii Dračieho dubu sem cestuje stále viac a viac ľudí, ktorí hľadajú, či v ňom naozaj nájdu ukrytého draka. Radosť z úspechu stromu majú však, samozrejme, aj miestni a chodia sem na prechádzky.

"Za 13 rokov súťaže Európsky strom roka sa žiadny slovenský kandidát, slovenský strom neumiestnil tak vysoko, čiže som totálne nadšený. Veľmi dobrý signál Slovenka, že tu máme také stromy a sme odhodlaní ich chrániť," uviedol europoslanec Michal Wiezik. 

Objaviteľ druhého najkrajšieho stromu v Európe Tibor Végh dúfa, že sa z neho stane pamätný strom.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie