Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Unikátny zafír zo Slovenska. Nálezca ho hľadal desať rokov, našiel ho úplnou náhodou.
Zdielať na

Unikátny zafír zo Slovenska. Nálezca ho hľadal desať rokov, našiel ho úplnou náhodou.

GEMERSKÝ JABLONEC / Amatérskemu mineralógovi sa pri Gemerskom Jablonci podarilo nájsť skutočný skvost - zafír. Nad jeho veľkosťou a farbou zajasali aj odborníci. Vzácny minerál si nálezca nenechá, budú ho skúmať vedci vo Švajčiarsku.

Tento takmer dvojcentimetrový drahokam je zatiaľ najväčší aký sa našiel na Slovensku.

„A nielen na Slovensku. Je určite najväčší aký sa našiel v celých Karpatoch. Patrí určite k ozdobám zafírov prakticky z celej strednej Európy,“ vysvetľuje jedinečnosť nálezu Daniel Ozdín z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Zafír objavil Ladislav Oravec. S hľadaním zafírov v tejto lokalite začal pred desiatimi rokmi, prvých päť rokov nenašiel nič, neskôr menšie kúsky. Tento našiel náhodou.

„Nebol som vtedy hľadať zafíry, šiel som na huby. Ale namiesto húb som prišiel domov so zafírom,“ pousmeje sa nad príbehom objavenia drahokamu.

Našiel ho v bazaltovom lome, asi štyri kilometre nad obcou Gemerský Jablonec.

„Táto lokalita je významná tým, že sa tu nachádzajú veľké zafíry, čiže nad jeden centimeter. A viaceré z nich sa dajú brúsiť, čiže sú to drahokamy,“ vysvetľuje Daniel Ozdín.  

Nejde o chránený minerál, čiže by si ho nálezca mohol nechať. Pán Oravec sa však rozhodol, že ho odovzdá na skúmanie odborníkom, ktorí pripravujú odbornú publikáciu o výskyte zafírov v tejto lokalite.

„Pre nás je pán Oravec a ďalší amatérski mineralógovia zohrávajú dôležitú úlohu, pretože z časových dôvodom nie je možné navštíviť všetky lokality,“ hovorí Štefan Farsang, ktorý pôsobí na Ženevskej univerzite.

Starosta obce sa obáva, že obec zaplavia hľadači drahokamov, no nájsť ich nie je vôbec jednoduché.

„Nevznikli v bazalte, nevznikli v tejto magme. Ona ich len priniesla na vrch. Zafíry vznikajú v hĺbke niekoľko desiatok kilometrov,“ hovorí Štefan Farsang.

Aj vďaka unikátnemu zafíru v obci odhalili  pamätný kameň, ktorý je pravdepodobne prvým mineralogickým pamätníkom na Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie