Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Laco Kulanga - kráľ tatranskych nosičov
Zdielať na

Laco Kulanga - kráľ tatranskych nosičov

SKALNATÁ CHATA, VYSOKÉ TATRY / O Lacovi Kulangovi sa hovorí ako o kráľovi tatranských nosičov. Medzi nezabudnuteľné patrí jeho rekordná 207-kilogramová vynáška na Zamkovského chatu. A hoci jeho smrťou Skalnatá chata osirela, kamaráti a rodina pripravili na jeho nedožité 75. narodeniny nádhernú spomienku.

Laco Kulanga pri vynáške

FB Laca Kulangu

Počas spomienky na ikonického tatranského nosiča nemohla chýbať jeho obľúbená pieseň „Severní vítr“ a ani povestný chlieb s bravčovou masťou a cibuľkou.

„Možno raz za tisíc rokov sa taký narodí, ako bol on. Každý ho obľuboval,“ spomína na kamaráta Ján Mak.

Na Sklanatej chate teraz gazduje jeho syn a tak odpoveď na otázku, či padlo jablko ďaleko od stromu nebola veľmi zložitá.

„Keďže sa teraz rozprávame asi tri metre od našej chaty, takže nie, nepadlo,“ smeje sa Lacov syn Pavol.

Na chaty vyniesli nosiči naozaj všeličo, Kulanga aj pec a lyžiarsky vlak – konkrétne z Térynky do Francúzskej muldy.

„To bolo niečo nenormálne. Čo on z vesmíru prišiel alebo...?“ spomína na tento Kulangov neuveriteľný výkon Ján Mak.

„Kým ostatní nosiči už začali sem-tam  s takými módnymi výstrelkami, Laco držal vždy klasiku – golfky, vlnené ponožky, vlnený sveter a takto som si pamätal, takto si ho budem pamätať do smrti,“ hovorí ďalší Kulangov kamarát, Jaroslav Švorc.

Na Skalnatej chate je teraz novinkou kronika.

„Aby ľudia do nej mohli písať svoje zážitky – príjemné, dramatické, akékoľvek, ktoré zažili buď tu na chate, s otcom, či v horách," hovorí Pavol Kulanga. 

A že je Laco Kulanga nezabudnuteľnou tatranskou legendou, o tom svedčí aj jeho kráľovská pozícia v špeciálnom vydaní tatranských sedmových kariet.

Súvisiace články

Najčítanejšie