Jasno
30°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Nafotil vylodenie v Normandii. Fotky mu však chybou technika v laboratóriu takmer zničili. Aké spojenie mal Robert Capa s dnešným Slovenskom?
Zdielať na

Nafotil vylodenie v Normandii. Fotky mu však chybou technika v laboratóriu takmer zničili. Aké spojenie mal Robert Capa s dnešným Slovenskom?

Archívna reportáž

Archívna reportáž z výstavy fotografií Roberta Capu v SNG

NORMANDIA, FRANCÚZSKO / 6. júna 2024 pri pripomíname 80. výročie vylodenia Spojencov v Normandii - tzv. D-day. Zúčastnilo sa ho aj niekoľko fotoreportérov. Jedným z nich bol Robert Capa. Slovenská národná galéria v roku 2012 usporiadala výstavu Capových fotografií, na ktorej nechýbali ani jeho slávne zábery z vylodenia.

Jeho fotografia padajúceho španielskeho vojaka je známa na celom svete, rovnako ako agentúra Magnum, ktorú spoluzakladal. Jeho mama pochádzala z Veľkých Kapušian, on sa narodil v Budapešti a zomrel vo Vietname, vtedajšej Indočíne, keď stúpil na mínu. Jeden z prvých a najlepších vojnových fotoreportérov Robert Capa.

Robert Capa


Zasiahnutý španielsky vojak padajúci k zemi, to je fotografia, ktorá Roberta Capu preslávila.

"S touto fotografiou sa viaže aj zmena jeho mena, kedy si vlastne svoje pôvodné meno Endre Friedman zmenil na Robert Capa," hovorí Lucia Almášiová, kurátorka Zbierky fotomédií SNG.

Capa nemohol chýbať ani v Normandii pri vylodení Spojencov, bol priamo v jednom z člnov, ktoré sa vylodili na pláži Omaha, spolu so svojím priateľom Ernstom Hemingwayom.


"Bol pri tých najvýznamnejších okamihoch rôznych vojnových konfliktov," hovorí Lucia Almášiová. 

Niektoré fotky z vylodenia sú rozmazané, no nie je to tým, že by to Capa tak chcel.

"V laboratóriu v Londýne, kam ich poslal vyvolať, sa neopatrnosťou technika poškodili," vysvetľuje kurátorka. 

​Vôbec im to však neuškodilo, skôr naopak. Podľa Capových fotiek pripravil Steven Spielberg slávnu scénu z filmu Zachráňte vojaka Ryana.

Okrem vojnových fotografií na výstave nájdete aj portréty celebrít.

"Poznal sa s Pablo Picassom, Johnom Steinbeckom, Ernestom Hemingwayom, jeho priateľkou istú dobu bola aj Grega Garbo."

Táto Capova fotografia nie je na prvý pohľad ničím výnimočná, až kým nepoznáte príbeh jej vzniku.

Robert Capa pri fotografovaní

​Napriek tomu, že už nechcel fotiť vojnu, nechal sa prehovoriť a odišiel do Vietnamu a toto je jeho posledná fotka. O pár minút na to ako ju urobil, bol mŕtvy.

"Vybočil z cesty, ktorá bola bezpečná a bohužiaľ stúpil na mínu," uzatvára Capov príbeh kurátorka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie