Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Oskar Schindler - príbeh záchrany
Zdielať na

Oskar Schindler - príbeh záchrany

POĽSKO/ČESKÁ REPUBLIKA / V prvej časti podcastu o Oskarovi Schindlerovi, rodákovi zo Svitav, človeku, ktorý je svetoznámy ako záchranca približne 1200 ľudí židovského pôvodu, ktorých zamestnal vo svojich továrňach, sme sa venovali jeho osobnému príbehu. Rozhovor s historičkou Monikou Němcovou sme zverejnili na 115. výročie narodenia Oskara Schindlera a hovoríme v ňom okrem iného aj to, kedy a ako došlo k premene muža, ktorý bol niekoľkokrát súdne trestaný a v rodných Svitavách mal povesť podvodníka, na niekoho, kto riskoval pre iných.

V druhej časti podcastu sme sa podrobnejšie pozreli na príbeh a priebeh samotnej záchrany. 

Kedy a kde s tým začal?

Ako je možné, sa mu to darilo až do konca vojny, aj keď bol niekoľkokrát zatknutý, práve preto, že sa gestapu jeho snahy nepáčili?

Kto zostavil slávny Schindlerov zoznam a prečo z neho boli niektorí ľudia vyškrtnutí a nahradení inými?

Oskar Schindler

Alexander Skotnicki, Krakov

Bol Schindler osobne v Auschwitzi, aby vyjednal prepustenie transportu žien z jeho továrne, ktorý tam poslali, ako sa to občas uvádza? Alebo za seba poslal jednu zo svojich mileniek?

Z akého dôvodu dali väzni zamestnaní v Schindlerovej továrni jeho manželke Emílii prezývku Anjel z Brnenca?

Ako vyzeral útek manželov z Protektorátu, kde sa usadili a ako je možné, že najskôr dostal ocenenie Spravodlivý medzi národmi iba Schindler a jeho manželka naň čakala ďalšie roky?

Pamätník Oskara Schindlera

Mestské múzeum a galéria vo Svitavách

Vypočujte si druhú časť podcastu o dôležitej a fascinujúcej záchrane v rozprávaní historičky Moniky Němcovej z Mestského múzea a galérie vo Svitavách, ktorá sa rozprávala s Veronikou Homolovou Tóthovou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie