Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Oskar Schindler. Záchranca, od ktorého to nikto nečakal
Zdielať na

Oskar Schindler. Záchranca, od ktorého to nikto nečakal

ČESKÁ REPUBLIKA/POĽSKO / Jeden z najznámejších príbehov záchrany Židov počas druhej svetovej vojny pozná väčšina ľudí vďaka hollywoodskemu veľkofilmu Schindlerov zoznam. Príbeh Oskara Schindlera je však v skutočnosti ešte zložitejší, v niektorých častiach nejednoznačnejší a obchádza ďalšiu dôležitú postavu tohto príbehu – Oskarovu manželku Emíliu Schindlerovú.

Vypočujte si príbeh o tom, ako sa z ľahkovážneho mladého muža, ktorého vylúčili zo školy, bol niekoľkokrát súdne trestaný a pre jeho životný štýl ho v rodných Svitavách nazývali Schindler – švindler či Schindler – gauner, stal záchranca stoviek ľudí. A aký podiel na tom celom mala jeho manželka Emília.

Oskar Schindler s manželkou Emíliou

fotografiu poskytla Erika Rosenberg

Mal veľmi komplikovaný vzťah so svojím otcom, ktorý prakticky rodinu opustil, keď bol Oskar malý, a staral sa o ňu iba finančne. Veľmi podobne neskôr žil aj sám Oskar, ktorý mal popri manželke ďalšie vzťahy a nijako sa nimi netajil. 

Jednu zo svojich mileniek poslal vyjednávať v jeho mene do Auschwitzu, s ďalšou prišiel do fabriky v Brnenci. 

Pamätník Oskara Schindlera

Mestské múzeum a galéria vo Svitavách

Nakoniec však po vojne ušiel spolu s manželkou. Ale ani potom sa ich vzťahy nezlepšili. Schindlerovi sa po vojne nedarilo s podnikaním, a aby nezostal úplne v chudobe, pomáhali mu ľudia, ktorých počas vojny zachránil, keď ich zamestnal vo svojich fabrikách. 

Hosťom 24 podcastu je Monika Němcová, historička z Mestského múzea a galérie vo Svitavách, kde sa Oskar Schindler narodil. Bolo to 28. apríla 1908, čiže presne pred 115 rokmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie