Jasno
12°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Malý princ má 80 rokov
Zdielať na

Malý princ má 80 rokov

Archívna reportáž

Archívna reportáž o Exupéryho knihe Malý princ

SVET / 6.apríla 1943 v Spojených štátoch amerických po prvýkrát vydali Exupéryho Malého princa. Pritom sa mohlo celkom ľahko stať, že sa na verejnosť ani nedostane. Exupéry ho totiž neposlal do žiadneho vydavateľstva, ale daroval rukopis priateľovi.

"Možno by sa stalo, že tento rukopis nikdy nevyjde, pretože on ho nedal vydavateľovi, ale priniesol ho kamarátovi. Vytiahol z tašky rukopis obliaty kávou a zašpinený od popola, a dal mu ho so slovami: Chcel by som ti dať niečo úžasné, ale mám len toto," objasnil príhodu s rukopisom Malého princa obľúbený literárny publicista Milan Buno. 

A práve táto kniha sa stala jednou z najúžasnejších rozprávok v histórii. Malý princ si našiel svojich čitateľov na celom svete. Predalo sa už neuveriteľných, vyše 140 miliónov výtlačkov tejto knihy. A Milan Buno pridáva ďalšie zaujímavé čísla a fakty.

cache.eb.com

"Ide o jedinečnú knihu, ktorá patrí medzi 50 najpredávanejších kníh v histórii. Preložená bola do 250 jazykov a dialektov. Dokonca aj do dialektu TOBA, do ktorého boli preložené iba 2 knihy - Biblia a Malý princ," vyjadril sa publicista.

Slávny spisovateľ sa pri písaní Malého princa nechal inšpirovať iným slávnym spisovateľom. Inšpiroval ho práve Andersen a rozprávka o Malej morskej víle. Tú mu totiž čítala jeho priateľka Anabela, keď bol po operácii. Hneď ako sa zotavil, začal písať svoje najslávnejšie dielo.

Napísal ho v období 2. svetovej vojny, po kapitulácii Francúzska, počas svojho pobytu v Spojených štátoch. Príbeh o osamelosti, priateľstve, láske a strate napísal v dobe osobných a zdravotných problémov. Rok po vydaní Malého princa Antoine de Saint-Exupéry tragicky zahynul pri jednom zo svojich letov.  

Nikdy sa tak nedozvedel, akým slávnym sa jeho dielo stalo. "On tam vložil veľa zo seba. Nielen preto, že je tam postava pilota. Ale tou jedinou ružou, o ktorej píše, bola jeho manželka Consuela," vysvetlil Milan Buno.

Exupéry knihu venoval svojmu priateľovi Léonovi Werthovi, dospelému človeku. Svoje venovanie ale upresnil, s tým, ho venoval Léonovi, keď bol malým chlapcom. Werth bol počas vojny väznený v koncentračnom tábore.

SITA

​Túto knižku môžu čítať deti i dospelí, a keď ju budete čítať viackrát za život, vždy v nej nájdete veci, ktoré ste si predtým nevšimli alebo ich viete oveľa viac oceniť, či vám budú dávať iný zmysel. "V tom je tá kniha úžasná - že nám vždy poskytne určité odpovede. Vnímavý človek si vie odtiaľ vždy vybrať to podstatné," skonštatoval Buno. 

Malý princ bol spracovaný v rôznych podobách. Od divadelných hier cez filmy, až po balet. O malom princovi vznikli aj dve opery a animovaný seriál. Slovenská speváčka Jana Kirschner má o ňom dokonca aj pieseň "Líška". 

Súvisiace články