Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Biskupská záhrada ako malý Versailles
Zdielať na

Biskupská záhrada ako malý Versailles

SPIŠSKÉ PODHRADIE – Pripomína mini kópiu krásnej záhrady pri zámku Versailles. Nachádza sa v obci Spišské Podhradie a je majetkom Spišskej kapituly. Pred viac ako dvomi rokmi túto záhradu, nazývanú Biskupská, zrekonštruovali a otvorili pre návštevníkov.

Pri jej rekonštrukcii vychádzali z podkladov z miestnych archívov. A v Budapešti natrafili aj na nákres záhrady z prvej polovice 19. storočia, ktorý im pomohol pri predstave ako kedysi záhrada vyzerala. No záhrada tu bola omnoho skôr.

„Predchodcom tejto Biskupskej záhrady bol pôvodne prepoštský park, o ktorom máme zmienky už zo 17. storočia,“ hovorí Monika Bizoňová, archivárka z Biskupského archívu Spišskej Kapituly.

Unikátna záhrada Spišskej Kapituly

​Záhrada neslúžila však len na okrasu a oddych, časť bola vyhradená aj pre pestovanie zeleniny a stromy boli väčšinou ovocné. K tomuto zameraniu sa vrátili aj pri rekonštrukcii.

Pohľad na to, ako záhrada vyzerala kedysi ponúkajú aj obrazy v salóniku v biskupskom paláci.

Unikátna záhrada Spišskej Kapituly

„Toto je namaľovaný pohľad na záhradu z tohto okna,“ opisuje Monika Bizoňová výjav na jednom z obrazov.  

Dnes je zo záhrady opäť krásne miesto, ktoré dodáva historickej Spišskej Kapitule ďalší rozmer. Popri Katedrále z 13. storočia, či unikátnom Spišskom Jeruzaleme je to ďalšie lákadlo pre turistov. Tým je aj tzv. hodinová veža, postavená v rokoch 1841-42, ktorá kedysi slúžila ako vchod do biskupskej záhrady.

Unikátna záhrada Spišskej Kapituly

„Jeden zo vstupov bude teraz cez historický altánok, čo prinavrátilo záhrade jej hlavnú kompozičnú os,“ hovorí Magdaléna Janovská, hlavná projektantka obnovy Biskupskej záhrady.  

Súvisiace články

Najčítanejšie