Jasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Kostol sa zmenil na baziliku
Zdielať na

Kostol sa zmenil na baziliku

Archívna reportáž

Komárno - Jedna z dominánt mesta, dvojvežový kostol svätého Ondreja sa v roku 2018 zmenil na baziliku. Konkrétne na baziliku minor. Pri tejto príležitosti musel splniť niekoľko podmienok a prešiel aj komplexnou rekonštrukciou.

Na to, aby sa s kostola mohla stať bazilika, musí splniť niekoľko kritérií. 

Ako píše tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska, kostol v Komárne ich splnil všetky - významnosť, veľkosť, návštevnosť i špecifickú udalosť alebo objekt, ktorý sa s ním spája.

Bazilika sv. Ondreja v Komárne

TV JOJ

​Pri tejto príležitosti prešiel aj kompletnou rekonštrukciou. Reštaurátor Juraj Puškár zistil, že interiér kostola bol skutočne veľmi dlho opomínaný. 

"Interiér kostola bol obchádzaný akýmikoľvek kvalifikovanými zásahmi, povedal by som stopäťdesiat rokov, možno aj viac."

Posledná maľovka je napríklad z roku 1975. Pod ňou objavili maľby dvoch významných umelcov baroka.

"Toto je Maulbertsch. A pritom sme v kaplnke, ktorú vyzdobil aj Kracker. V tom čase to bola špička," vysvetľuje Juraj Puškár.  

Bazilika sv. Ondreja v Komárne

TV JOJ

Podľa Krajského pamiatkového úradu v Nitre, Franz Anton Maulbertsch vyzdobil interiér kostola freskami v roku 1760. O tri roky neskôr bol však kostol poškodený zemetrasením. 

Maľby od Johanna Lucas Kracker z Viedne doň pribudli v rokoch 1768-1771, kedy bol kostol obnovený. 

Johann Lucas Kracker- Krst Krista

SNG-web umenia

​Do roku 2019 urobili reštaurátori asi 1500 sond, čakalo ich ešte ďalších tisíc, aby skutočne zistili, čo sa pod starou maľovkou stále nachádza. Súčasťou rekonštrukcie bola aj obrovská krypta, ktorá sa nachádza pod celým objektom. Zachovali v nej aj viditeľné elektrické vedenie. 

"Zachovali sme ho ako technickú pamiatku. Tento rozvod totiž urobili v roku 1930 a až do roku 2018 sa používal," objasnil Juraj Puškár. 

Bazilika sv. Ondreja v Komárne

TV JOJ

Slávnostný dekrét o ustanovení chrámu na baziliku minor uvádza aj práva, príslušné liturgické výsady, ale aj povinnosti, ktoré je podľa TK KBS potrebné zachovávať. Medzi najdôležitejšie výsady patrí viac možností získania úplných odpustkov pre veriacich, právo používať pápežský znak prekrížených kľúčov na zástavách, chrámovom náradí a pečiatke baziliky. Liturgia v bazilike musí mať vyššiu úroveň než v iných kostoloch, ktorú má zabezpečiť aj chrámový spevokol.

Pozrite si v našej archívnej reportáži z apríla 2019 ako prebiehala rekonštrukcia interiéru baziliky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie