Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Historicky dôležité fotografie
Zdielať na

Historicky dôležité fotografie

Archívna reportáž

Archívna reportáž o historicky dôležitých fotografiách z archívov

SLOVENSKO / Bombardovanie Košíc počas druhej svetovej vojny, stretnutie Tisa a Hitlera, Štefánikovo telo po havárii lietadla. To sú niektoré historicky dôležité fotografie, ktoré sú uložené v našich archívoch.

Staré fotografie v rodinných albumoch majú svoje nezameniteľné čaro. Ľudia sú na nich väčšinou sviatočne oblečení, tvária sa dôstojne, lebo veď mať svoju fotografiu bolo kedysi vzácnosťou.

Aj ľudia, ktorí napríklad počas prírodnej katastrofy prišli o všetko, hovoria, že ich z materiálnych vecí najviac mrzela strata rodinných fotografií.  Pretože fotka, to je spomienka, na ktorú môžeme aj zabudnúť, ale vďaka nej si na ňu opäť spomenieme. Opäť cítime ako to voňalo doma, keď sme boli deti, pousmejeme sa nad vtedajšou módou a dojmeme sa tým, akí sme boli my alebo naši milovaní.

Slovenské národné múzeum

A potom sú tu dôležité historické fotografie, ktoré zachytávajú osobnosti alebo udalosti. Ak ich chcete použiť v spravodajstve, či dokumentárnom filme, musíte za ne zaplatiť.

Postupne ako týmto starým fotografiám vypršia autorské práva, čo je najčastejšie sedemdesiat rokov po jeho smrti, zvyknú ich rôzne inštitúcie zverejňovať. Napríklad newyorská radnica zverejnila desiatky fotografií New Yorku z prelomu 19. a 20. storočia. Sú medzi nimi fotografie zachytávajúce výstavbu mostov, budov, ale aj bežný život v uliciach.

Library of Congress

Nás to inšpirovalo, aby sme nejaké zaujímavé fotografie vypátrali v našich archívoch, či múzeách. Nie sú bežne dostupné verejnosti, takže niektoré možno uvidíte po prvýkrát

26. júna 1941 zasiahlo Košice bombardovanie, pri ktorom zahynulo niekoľko ľudí a boli poškodené mnohé budovy. Na druhý deň, 27. júna 1941 Maďarsko, ktorému vtedy Košice patrili, vyhlásilo vojnu Sovietskemu zväzu.

TV JOJ - Slovenský národný archív

Bohatý fotografický fond majú v Slovenskom národnom múzeu v pozostalosti po generálovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi.

"Keďže on bol vášnivý aj fotograf, cestovateľ, vedec, vojak, zo všetkých týchto oblastí jeho života sú tam nádherné fotografie,“ hovorí Radoslav Ragač, vtedajší riaditeľ SNA.

Dokonca sa zachovali aj fotografie zhotovené len niekoľko desiatok minút po Štefánikovej tragickej havárii.

"Bola to informácia o aktuálnom nešťastí, ktoré sa stalo 4. mája 1919. Tieto fotografie boli publikované vo vtedajších novinách, avšak autor fotografií nie je známy,“ dopĺňa Rastislav Pudelka, vtedajší generálny riaditeľ Slovenského národného múzea.

V Slovenskom národnom archíve majú uložených stovky tisíc fotografií. Medzi tie najvyhľadávanejšie patria snímky z rokov 1939 až 1945. Tiso a Hitler, Tuka a Goebbels, Alexander Mach či deti z Hlinkovej mládeže.

"Z toho vojnového obdobia 1940 až 1945 máme zachovaný dosť kompletne archívny fond. Sú to fotografie bývalej Slovenskej tlačovej kancelárie a Kancelárie prezidenta republiky,“ objasňuje Ragač.

TV JOJ - Slovenský národný archív

V Múzeu kultúry Chorvátov na Slovensku, ktoré tiež patrí pod SNM, sa zachovali aj osobné, rodinné fotografie. Oproti dnes častému úsmevu, sa na starých snímkach neusmieva nik. Ľudia majú vážne výrazy, snažia sa pôsobiť primerane dôstojnej chvíli akou fotografovanie bolo.  

"Tam je vidieť, že ľudia sa kvôli fotografovaniu obliekli do sviatočných odevov a mali to vždy ako veľkú slávnosť,“ konštatuje vtedajší riaditeľ SNM. 

Staré fotky zachytili vtedajšiu realitu, ktorá je dnes pre nás už históriou a možno aj to nás na tých čiernobielych obrázkoch fascinuje. Dávajú nám najavo, že aj naša aktuálna súčasnosť bude o pár desaťročí pre niekoho iného históriou.

Library of Congress

Reportáž o starých, historicky dôležitých fotografiách v našich archívoch sme vysielali v máji 2012.

 

Súvisiace články