Zatiahnuté
16°
Bratislava
Slavomíra
10.10.2024
Megonky - záhadné okrúhle kamene na Kysuciach. Odkiaľ sa vzali?
Zdielať na

Megonky - záhadné okrúhle kamene na Kysuciach. Odkiaľ sa vzali?

ČADCA / Megonky – obrovské kamenné gule, ktoré vážia niekoľko ton. Ich pôvod je opradený mnohými historkami – často aj záhadnými.

Keď prídu turisti do starého lomu nad mestom Čadca uvidia ich už z diaľky. Predtým tu zo skalnej steny trčala jedna jediná. Ostatne zmizli.

„Boli rozkotúľané kade tade po Kysuciach, možno aj ďalej. Máme radosť, že sa vrátili,“ hovorí cyklista, ktorý lom navštevuje často.  

Megonky - záhadné okrúhle kamene na Kysuciach

„Počula som, že kým sa to stalo kultúrnou pamiatkou, tak si ľudia odnášali tieto guľaté kamene do svojich záhrad,“ opisuje ďalšia turistka.

"Teším sa, že sa nám podarilo na toto miesto dostať deväť takýchto megoniek, z celého okolia,“ hovorí primátor Čadce Matej Šimášek.

Teórií o tom ako vznikli, je viacero.

„Také tie fantazijné, že to sú dračie vajcia alebo dinosaurie vajcia alebo pozostatky mimozemských civilizácií,“ hovorí Emília Maloušová, riaditeľka OCR Kysuce.

Lom, v ktorom sa megonky nachádzajú

​Doteraz nie je úplne jasné, ako sa v lome objavili.

„Gule majú niekoľko miliónov rokov a vznikli, keď tu ešte bolo more, postupným nabaľovaním sedimentov,“ vysvetľuje Emília Maloušová.

Každá jedna guľa z týchto deviatich má svoju históriu. Megonky sa nachádzali na rôznych miestach. Jednu si dokonca vyhliadol pán, že ju chce mať ako pomník na hrobe.

Megonka v skale

Ďalšie boli vystavené ako symbol Kysúc.

„Toto je napríklad guľa, ktorá bola vystavená v Kysuckej galérii, dva kamene boli v Kysuckom múzeu,“ ukazuje ich primátor Čadce.

Jednu si chceli Kysučania vziať na svoju záhradu. Nepodarilo sa im to.

„Guľa im ušla, skotúľala sa do potoka a následne tam bola asi deväť rokov,“ hovorí lesník Robert Jedinák.

Túto megonku našli v potoku

​Mesto by chcelo túto unikátnu zbierku doplniť o ďalšie megonky.

„Dozvedeli sme sa o ďalších kameňoch, ale zatiaľ ľudia, ktorí ich majú, na našu výzvu nereflektovali,“ uzatvára primátor Matej Šimášek.

Súvisiace články

Najčítanejšie