Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Vzácny nález 700-ročnej krstiteľnice. Veriaci ju počas normalizácie ukryli v bahne.
Zdielať na

Vzácny nález 700-ročnej krstiteľnice. Veriaci ju počas normalizácie ukryli v bahne.

PETROVANY / V Petrovanoch možno budú meniť erb. Pri rekonštrukcii jazierka našli unikátny kus histórie, ktorú pochádza ešte z prvého kostola v obci. Krstiteľnica, stará približne 700 rokov zmizla zo záhrady kostola ešte v minulom storočí. Teraz ju objavili v 1,5 metra hlbokom bahne.

Jazierko v parku pri kaštieli nebolo čistené aj viac ako sto rokov. Boli v ňom aj veľké kamene a jeden mal už na prvý pohľad zvláštny tvar. Aby objekt dostali von, museli použiť bager.

Stredoveká krstiteľnica

„Tam bolo po vyše pása blata, bahna, rozložených konárov a lístia. Nebolo to vôbec ľahké, nevedeli si s tým ani šiesti chlapi poradiť,“ vysvetľuje Dušana Maťašovská z kaštieľa Petrovany.

Starosta obce prechádzal obecný archív, staré listiny, až našiel súpis pamiatok v obci, ktorý sa robil v roku 1968. Pár rokov po tom krstiteľnica zmizla. Zrejme ju ukryli, aby nebola zničená.

„Za bývalého režimu niektoré veci neboli vhodné a preto cirkevníci možno ju chceli takto ukryť,“ vysvetľuje Peter Hatok

Krstiteľnica sa datuje do obdobia 14. storočia, z ktorého pochádza aj prvá písomná zmienka o samotnej obci Petrovany.

„Je to v podstate najstarší kamenný prvok súvisiaci s kostolom v obci,“ hovorí Marián Uličný, riaditeľ Krajského pamiatkového úradu.

„Keď som ju prvýkrát videla, bola som trochu sklamaná – čkala som krstiteľnicu ozdobnú, s nejakými ozdobnými prvkami, nápismi, ale práve pamiatkari nás uistili, že čím jednoduchšia, tým staršia,“ hovorí Dušana Maťašovská.  

Krstiteľnica sa naposledy nachádzala v záhrade kostola. 87-ročná ani Anna si pamätá, že si z nej naberali svätenú vodu.

„Keď nás oči boleli alebo tak. To bola svätá voda a nikdy sa nepokazila.“

Nálezcovia veria, že sa krstiteľnica do dediny vráti – buď do kostola alebo jej nájdu dôstojné miesto v areáli kaštieľa.

„Aby si ju návštevníci mohli prísť k nám pozrieť,“ uzatvára Dušana Maťašovská

Súvisiace články

Najčítanejšie