Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
150 rokov turistických značiek
Zdielať na

150 rokov turistických značiek

SLOVENSKO / Nájdete ich často na kmeňoch stromov, či skalách. Dva biele pruhy a medzi nimi biely, či červený. Všetky majú určenú šírku aj dĺžku a dokonca aj rozostupy. Už stopäťdesiat rokov ich maľujú dobrovoľníci, ktorí si hovoria značkári.

Na Slovensku ich je viac ako 350 ľudí. A práve vďaka nim na túre po lese nezablúdime.  Značkára nespoznáte podľa nijakého špeciálneho označenia, ale ako hovorí František Šiller, predseda Klubu slovenských turistov, určite ho spoznáte, keď otvorí kufor svojho auta:

„Na mnohých miestach je poznačený od farieb,“ usmeje sa.

Vysvetľuje, čo si všetko berie značkár so sebou, keď ide značkovať trasu.

„Berie tri farby – bielu, základnú, ktorá ohraničuje vodiacu farbu, dnes značkujeme modrú farbu, tú v strede. A správny značkár musí mať u seba aj hnedú, zatieraciu.“

Okrem farieb potrebuje aj kliešte, malú pílku, drôtenú kefu a štetce.

„Na jednu sezónu potrebujem približne šesť štetcov.“

Pre samotným obnovením značka sa miesto očistí a skontroluje sa, či má značka správny rozmer. Ak by nemala, značkár by ju obnovil tak, aby zodpovedala predpisom.

„ Značka má mať desať centimetrovú šírku aj výšku. S tým, že každý jeden z tých troch pásov má mať šírku tri centimetre a rozostupy medzi pásmi sú určené v šírke pol centimetra.“

​František Šiller nosí so sebou aj pomôcku – tieto rozmery si vyznačil na rúčku štetca, takže už nepotrebuje meter a priložením k značke jednoducho zistí, či rozmery sedia.

 „Značka sa nemaľuje veľkým, plynulými ťahmi, ako by si ľudia mohli myslieť. Robíme to skôr takým vklepávaním farby do kmeňa,“ vysvetľuje.

Ako dlho trvá, kým značkár prejde nejakú trasu a obnoví značky na nej?

„Ak máte trasu, ktorú bežný turista prejde za tri a pol hodiny, tak ako značkár si ju musíte strojnásobiť. Potrebujeme 10,5 až 11 hodín, aby ste ju prešli len tým jedným smerom a ešte sa musíte vrátiť.“

Prácu dobrovoľných značkárov ocenila aj prezidentka, ktorá ich prijala v prezidentskom paláci.

 „Náš systém značkovania a udržiavania turistických trás, má u nás nielen dávnu a bohatú tradíciu, ale dá sa povedať, že spolu s bratmi Čechmi v ňom držíme svetový primát,“ povedala v príhovore prezidentka Zuzana Čaputová.  

Na stretnutí s hlavou štátu bol prítomný aj Jozef Surgent, najstarší značkár, ktorý sa tejto činnosti venuje už šesťdesiat rokov.

„Presne viem, na ktorom strome mám značku.“

Ak vás reportáž zaujala a chceli by ste si značkovanie vyskúšať, Klub slovenských turistov vás pozýva to skúsiť: „V každom regióne potrebujeme nejakých nových značkárov,“ uzavrel František Šiller.

Súvisiace články