Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Miloval Važec. Ľudáci ho z neho vyhnali, no miestni si ho vyžiadali späť. Výtvarník Jan Hála.
Zdielať na

Miloval Važec. Ľudáci ho z neho vyhnali, no miestni si ho vyžiadali späť. Výtvarník Jan Hála.

Zdroj: SNG-web umenia

Narodil sa v Čechách, 19.januára 1890. Najskôr študoval históriu a bral súkromné hodiny maľovania. V roku 1915 ukončil štúdium na Akadémii výtvarných umení v Prahe v ateliéri Maxa Pirnera, zameranom na figurálnu maľbu.

Jan Hála v ateliéri

TASR

 Hľadal inšpiráciu na rôznych miestach v Československu, ale keď prišiel do Važca, pochopil, že ju konečne našiel. Natrvalo sa tam usadil v roku 1923.

V 1939 ho však musel opustiť – všetci ľudia s domovských právom v Čechách a na Morave, museli zo Slovenska odísť. Niesol to ťažko a veľmi ho potešilo, keď si ho miestni vyreklamovali späť – režim ustúpil a Hála sa mohol do svojho milovaného Važca vrátiť.

J.Hála

SNG-web umenia

Po vypuknutí Slovenského národného povstania sa doň zapojil, za čo bol po vojne vyznamenaný  Zlatou hviezdou partizánskeho oddielu Vysoké Tatry.

Zážitky z povstania zvečnil aj vo svojich dielach.

J. Hála

SNG-web umenia

Okrem malieb a kresieb, ktoré zachytávali život vo Važci, ilustroval niekoľko kníh. Známe sú aj jeho ilustrácie detskej knižky Rapotanky.

J. Hála

SNG-web umenia

Jan Hála zomrel vo Važci v roku 1959.

Drevenica, v ktorej po svojom príchode do obce býval, je dnes národnou kultúrnou pamiatkou.

J. Hála

SNG-web umenia

Diela Jana Hálu sa na aukciách predávajú za desaťtisíce eur. O viac ako 25 jeho diel sme však prišli – v máji 2005 ich ukradli z domu, v ktorom kedysi býval a kde bola zriadená stála expozícia jeho diel. Škoda sa v tom období odhadovala na 25 miliónov slovenských korún.  

Súvisiace články