Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Výročie oslobodenia Auschwitzu: Príbeh Margity Schwalbovej, medičky, ktorá si pamätala všetky zbytočne vyhasnuté oči.
Zdielať na

Výročie oslobodenia Auschwitzu: Príbeh Margity Schwalbovej, medičky, ktorá si pamätala všetky zbytočne vyhasnuté oči.

AUSCHWITZ / 27. januára 1945, krátko po 15:00 vstúpila Červená armáda do priestoru vyhladzovacieho tábora Auschwitz - Birkenau a oslobodila ho. Predchádzali tomu boje v okolí tábora. Priamo v tábore bolo v tom čase už iba približne 7-tisíc ťažko chorých väzňov. Približne 56-tisíc väzňov vyháňali postupne od 17. januára na pochody smrti. Medzi týmito väzňami bola aj Margita Schwalbová, mladá medička, ktorá bola v tábore väznená od jari 1942. Deportovali ju zo Slovenka už v druhom transporte.

Margita Schwalbová pri promócii vo vojne

Archív Zuzany Kováčikovej

Pri povinnom nástupe sa dozorkyňa opýtala, či medzi väzenkyňami nie je lekárka a Margita Schwalbová sa prihlásila. Tak sa dostala na ženský revír, kde za takmer tri roky pôsobenia mnohým ženám dokázala pomôcť. Do smrti si však pamätala aj tie, ktorých oči v Auschwitzi vyhasli úplne zbytočne. Pamätala si na prvú pacientku, dievča z Topoľčian, ktorú dozorca postrelil a prikázal nechať vykrvácať. Aj na Šáriku Moškovičovú, ktorá sa tak veľmi chcela vrátiť domov, lebo Margite každý večer, kým ju ošetrovala hovorila, že ona má tú najlepšiu mamu na svete. 

Nikdy nezabudla ani na Juditu, ktorá sa pri transporte do plynovej komory schovala v náhradnej nádrži na palivo. Keď ju tam nacisti, zmrznutú takmer na kosť objavili, strašne sa zabávali a odviezli ju umrieť na revír. Ale Judita aj vďaka Margite Schwalbovej neumrela. Prežila aj pochod smrti a desaťročia po vojne Margitu kontaktovala. Poslala jej ďakovný list s fotografiami svojich detí a vnúčat. 

Rovnako nikdy nezabudla na pána Šumberu, ktorému hovorila Človek Šumbera. 

Margita Schwalbová s pacientkou

Archív Zuzany Kováčikovej

​O príbehu Margity Schwalbovej, ktorú si mnohí Bratislavčania môžu pamätať ako vynikajúcu pediatričku, sme sa v 24podcaste rozprávali s historičkou Katarínou Meškovou Hradskou, ktorá sa roky s Margitou Schwalbovou priatelila. Napísali spolu aj knihu "Žila som životy druhých - zo spomienok lekárky na Osvienčim".

Súvisiace články