Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Herectvo neštudoval, no na znak holdu za jeho výkon pred ním pokľakol Jiří Voskovec. 100. výročie narodenia Jozefa Kronera.
Zdielať na

Herectvo neštudoval, no na znak holdu za jeho výkon pred ním pokľakol Jiří Voskovec. 100. výročie narodenia Jozefa Kronera.

SLOVENSKO / Jozef Kroner sa narodil 20. marca 1924.

Archív SND

Narodil sa v Staškove, v rodine železničiara. Jeho rodný dom, či skôr maličký železničiarsky domček, stále stojí a dnes slúži ako múzeum Jozefa Kronera.

Jeho otec bol vášnivým ochotníkom a tak sa k divadlu dostali aj niektoré z jeho 12-tich detí.

V rodine sa však herectvo bralo skôr ako záľuba, takže ani Jozef ho nešiel študovať.

Archív SND

Počas vojny bol nasadený na nútených prácach v Ríši. Po vojne sa stal robotníkom, neskôr pôsobil ako vedúci dielne v Považskej Bystrici. Divadlu sa venoval popri práci, no postupne sa stalo jeho hlavnou profesiou.

V rokoch 1948-1956 pôsobil v Armádnom divadle v Martine a neskôr sa presunul do Bratislavy. V roku 1984 odišiel do dôchodku.

Hral mnohých predstaveniach, inscenáciách a nesmrteľných seriáloch, či filmoch – Zemianska česť, Jánošík, Obchod na korze, Kubo, Rysavá jalovica, Pacho, hybský zborník, Slovácko sa nesúdi, Sváko Ragan, Tisícročná včela a ďalšie.

Archív SND

Herectvu sa venuje aj jeho dcéra, Zuzana Kronerová. Na otca si často spomenie.

„Otec bol napriek popularite veľmi skromný človek a od malička sa mi venoval. Aj keď už nemal dostatok času, tak to nahrádzal intenzitou,“ povedala pre TV JOJ.

„Keď som bola dospelá, tak sme mali dlhé rozhovory večerné, rozprávali sme sa o živote. To mi veľmi utkvelo, na to si často spomínam. Otec nie že by udeľoval rady, ale len tak nenápadne, v rozhovore, hovoril o sebe, o svojom vzťahu k umeniu, aj o životných situáciách.

Doma nehral, doma bol otec.

„Najlepší,“ doplnila Zuzana Kronerová.

Jeho najväčším hereckým úspechom bolo, keď Obchod na korze, v ktorom hral postavu Tóna Brtka, získal ocenenie Oscar. Na slávnostný večer udeľovania ocenení Jozefa Kronera pozvali, on sa naň aj vybral, ale nakoniec odletieť nemohol.

„Na to udeľovanie Oscarov ho nepustil súdruh z československého Filmexportu. Hoci otec bol pripravený a na letisku, ruzynskom letisku v Prahe, s kuframi plných najmodernejších ušitých oblekov a nepustili ho,“ spomína jeho dcéra.  

„Ale predtým prezentoval film na premiére v New Yorku. To bola veľká sláva, hovoril zo zošítka, mal foneticky napísaný prejav, lebo po anglicky nevedel,“ dopĺňa spomienky na toto obdobie.

Jozef Kroner doma rozprával aj silný zážitok, ktorý si z premiéry v New Yorku priniesol. Na premietanie prišiel Jiří Voskovec, partner zo slávneho dua Voskovec a Werich, ktorý vtedy žil v Amerike.

"Videl ten film a kľakol si na kolená, aby vzdal hold otcovi,“ hovorí Zuzana Kronerova.  

TV JOJ

Aj sama si zaspomínala ako Obchod na korze vnímala.

Ja som mala vtedy 14 rokov, na mňa ten film zapôsobil. On potom išiel do trezoru na dlhé roky,“ uzavrela Zuzana Kronerova. 

Súvisiace články