Jasno
16°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Muž pred tankom. Gesto Emila Galla symbolom odporu okupácie
Zdielať na

Muž pred tankom. Gesto Emila Galla symbolom odporu okupácie

Archívna reportáž

Archívna reportáž o príbehu legendárnej fotografie Ladislava Bielika

BRATISLAVA / Pred 55 rokmi ľudia v Československu chodili po uliciach okolo tankov a vojakov zo zbraňami. Na rôznych miestach zahynulo niekoľko desiatok ľudí - boli zastrelení, prejdení tankom, či zrazení autom. Stovky ľudí boli zranené. Začala sa okupácia Československa, ktorá trvala viac ako dvadsať rokov. Najznámejšie fotografie okupácie v Bratislave urobil fotograf Ladislav Bielik, ktorý vtedy pracoval v Smene. Zachytil aj moment, kedy sa pred hlaveň tanku postavil muž. Volal sa Emil Gallo.

Emil Gallo pracoval ako inštalatér. V ten deň šiel do práve na svoju smenu a prechádzal popred Univerzita Komenského. Zrazu sa postavil pred jeden z tankov, rozhalil si montérkovu blúzu a hruďou sa tanku s výkrikom postavil. Trvalo to možno dve-tri sekundy. V tomto jeho geste odporu ho zachytil na dnes už ikonickej fotografii Ladislav Bielik. 

Emil Gallo o svojom čine doma svojim deťom nerozprával.

"My sme nič nevedeli, nič nám nepovedal. Len na druhý deň sme v novinách videl tú jeho fotografiu. Ale ani potom o tom nehovoril," spomína dcéra Emila Galla. 

Pozrite si reportáž o príbehu tejto aj iných fotografií Ladislav Bielika z 21. augusta 1968. 

Súvisiace články

Najčítanejšie