Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Zamurované zvony objavili po sto rokoch
Zdielať na

Zamurované zvony objavili po sto rokoch

Archívna reportáž

Archívna reportáž o objavení zamurovaných zvonov v Lipanoch

LIPANY / V starom kostolíku, ktorý bol dlhší čas zatvorený, objavili zvony z roku 1830. Staré historický významné odliatky uchránili pred rokmi, počas ťažkých časov vojen, kedy sa zvony rekvírovali a tavili, aby sa z nich vyrobili zbrane tak, že ich zamurovali. Na svoje objavenie čakali takmer sto rokov.

Andreas Leško založil v roku 1837 - znie nápis v kostolíku, ktorý stojí na jednom z lipianských cintorínov. Posledné roky slúžil tento cirkevný stánok ako sklad náradia.

"Až vlastne pri rekonštrukcii sme zistili, že sú tam zvony a že sú pôvodné," hovorí Katarína Dulinová, kronikárka mesta Lipany.

Ukrývala ich malá vežička. K zvonom nevedú žiadne schody. Ale toto okno v zadnej časti kostolíka. V pokoji tak prežili i vojnové časy keď zvony konfiškovali vojaci, aby si z nich odlievali delá.

Vladimír Jánošík, primátor mesta Lipany dodáva: "Mysleli sme, že zvony, ktoré sú tam zamurované, že sú plechové."

K zvonom viedlo lano, ktorým sa dávali do pohybu a tak sa rozozvučali. Lano viselo z vnútornej strany hlavného vchodu naproti sväteničke a v strope bol otvor. Ten s blížiacim sa frontom zamurovali.

Katarína Dulinová vysvetľuje: "V roku 1916 keď rekvirovali zvony rodiny Dessewfyovej z hlavného farského kostola, tak tieto zvony boli potajomky laná odstrihnuté a prístup k nim bol zamurovaný. Preto sa dochovali v pôvodnom stave."

Zvony boli v pohnutých časoch zamurované aby sa im nič nestalo. Slnečné lúče na nich dopadli po takmer 100 rokoch. Starší zo zvonov pochádza z roku 1837. Cez zadné okno pomocou rebríka sa cez úzky priestor hocikto nedostane. Teraz už nevedno, či si zvony vojaci nevšimli alebo sa ich podarilo oklamať.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie