Jasno
22°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Premeny Dunaja
Zdielať na

Premeny Dunaja

SLOVENSKO / Už od prvého osídlenia určuje charakter priestoru Bratislavy. Mal oveľa viac ramien, ako ho poznáme dnes, niektoré prechádzali časťami, kde sú dnes hlavné križovatky Bratislavy. Každý rok sa obyvatelia mesta museli pripraviť na klasické či ľadové povodne. Vzácne fotografie jednej z tých klasických zhotovila Izabela Habsburská.

Dunaj, ako ho poznáme dnes, jeho brehy vykladané kameňom, to je výsledok regulácie rieky, ktorú naplánoval a viedol Enea Grazzioso Lanfranconi. Doteraz nepublikované fotografie z tejto veľkej regulácie Dunaja si môžete pozrieť v Múzeu mesta Bratislavy na výstave Ľudia a mesto.

Na výstave si môžete na interaktívnej mape pozrieť, ako sa Dunaj postupne menil a pretváral.

"Tých ramien bolo velikánske množstvo. Keby ste šli do doby železnej, Kelti, tak tie ramená tiekli ešte priestorom dnešnej Kuchajdy alebo Zlatých pieskov, čiže až niekde po Vajnorskú ulicu," vysvetľuje docent Peter Pišút z Katedry fyzickej geografie a geoinformatiky Univerzity Komenského. 

Nájdete tu aj model tzv. loďkového mosta. Bol to v 19. storočí najdôležitejší most cez Dunaj.

"On sa dokázal prispôsobovať zmenám hladiny a v strede musel byt otvárateľný, prichádzali totiž do mesta parníky, plte."

Nachádzal sa zhruba v miestach, kde je dnes socha Štúrovcov pri Redute. A každú zimu a následnú jar ho ohrozovali ľadové kryhy. Tzv. ľadové povodne boli v Bratislave bežné, preto sú aj často zachytené na obrazoch z toho obdobia.

Už niekoľko desaťročí ich však v Bratislave nepoznáme.

"Práve teraz, v roku 2023, máme šesťdesiate výročie, kedy bol Dunaj posledný raz súvisle zamrznutý. Bolo to v roku 1963."

Súčasťou výstavy je aj prehliadka historických fotografií so zameraním na Dunaj. 

"Sú tu vôbec prvé fotograficky zdokumentovaná zábery dunajských povodní. Zhodou okolností tieto fotografie zhotovila Izabela Habsburská, ktorá bola na návšteve Bratislavy a nachádzala sa na lodi. Sú to zábery povodne z roku 1899," dodáva docent Pišút. 

Prezrieť si môžete aj doteraz neprezentované fotografie z Lanfranconiho regulácie Dunaja. Zachytávajú aj ukladanie lomového kameňa, ktorý pochádzal z devínskeho kameňolomu.

"Vtedy sa vytvorilo takéto jednotné koryto aj takýmito pozdĺžnymi líniovými stavbami. Štrková lavica, ktorú na fotografiách vidieť, je dnešný Sedlačkov ostrov, kde sa dnes nachádzajú studne na pitnú vodu."

​Výstava prináša rôzne interaktívne prvky. Napríklad aj tento model, na ktorom vidieť, ako sa počas 13. storočia zmenila podoba hradiska. 

"Ten rozdiel je hlavne na hrade, môžete si z rôznych strán pozrieť, ako sa menilo to hradisko, ako vyzeralo z rôznych uhlov," hovorí Dávid Gulla, konateľ spoločnosti, ktorá tieto interaktívne prvky pre výstavu vyrábala. 

A dostanete príležitosť prejsť sa po Bratislave z čias Márie Terézie. Model mesta teda zachytáva obdobie polovice 18. storočia, ale vznikol v roku 1913.

"Je spustená aj projekcia so zvukovou nahrávkou Hilebranda, architekta, ktorý návštevníkovi ukazuje jednotlivé významne budovy mesta, čím dostáva predstavu, ako vyzerala Bratislava v tomto období," dopĺňa informácie o výstave Linda Mendelová, vedúca programového oddelenia MMB.  

 

Súvisiace články