Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Sviatok svätého Valentína presadil pápež
Zdielať na

Sviatok svätého Valentína presadil pápež

Deň svätého Valentína je dňom, kedy si okrem zaľúbencov a lásky ako takej môžeme spomenúť aj na človeka, po ktorom je pomenovaný. A aj keď sa niektorým dnes zdá ako komerčná záležitosť, presadil ho pôvodne pápež.

Svätý Valentín alebo Valentín z Terni bol kňazom.

Počas vlády cisára Claudia II., v treťom storočí nášho letopočtu, sa rímski vojaci nesmeli ženiť. Zakazoval im to cisársky dekrét. Cisár bol presvedčený, že muži budú lepšími vojakmi, ak nebudú mať manželky a deti. Môžu tak všetok svoj čas a schopnosti venovať armáde.

Mnoho zaľúbencov však tento zákaz chcelo porušiť a pomoc našli práve u kňaza Valentína, ktorý ich tajne sobášil.

Bol za to odsúdený na smrť sťatím. 

Vo väzení za ním údajne chodila žalárnikova dcéra. Niektoré zdroje tejto legendy hovoria o tom, že bola krásna, ale nevidiaca a že jej Valentín, ktorý mal liečiteľské schopnosti (uvádza sa, že pôsobil aj ako lekár), prinavrátil zrak.

Predtým, ako ho odviezli na popravisko, jej nechal lístoček, v ktorom sa vyznal z toho, že ju má vo svojom srdci a podpísal sa „Tvoj Valentín“.

unsplash.com/becca-tapert

​Sviatok svätého Valentína sa rozmohol až stovky rokov po Valentínovej smrti.

Dovtedy Rimania oslavovali tzv. luperkálie, ktoré sa slávili 15. februára. Bol to sviatok ochrany stád a plodnosti, sviatok slobodnej mládeže. Keďže sa však cirkvi tento neviazaný sviatok nepozdával, pápež ho nakoniec zakázal. Aby tento zrušený, medzi ľuďmi obľúbený sviatok niečím cirkev nahradila, vybrala si práve príbeh svätého Valentína ako patróna zaľúbencov a lásky, ktorá si vždy nájde svoju cestu. Aj napriek zákazom. 

Vypočujte si rozhovor s historičkou a etnologičkou Katarínou Nádaskou, ktorá v ňom okrem histórie sviatku svätého Valentína hovorí aj o tom, aké afrodiziaká používali v kuchyni nielen starí Egypťania, ale aj naši predkovia.

Napríklad to boli aj plody z kedysi posvätného stromu, ktorý rastie dodnes a už ho vnímame oveľa viac obyčajne. Kedysi sa typické svadobné koláče piekli práve s plnkou vyrobenou z plodov tohto stromu.   

Súvisiace články