Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Alfons Mucha a jeho Slovanská epopeja ako ste ju ešte nevideli.
Zdielať na

Alfons Mucha a jeho Slovanská epopeja ako ste ju ešte nevideli.

KOŠICE / Alfons Mucha začal Slovanskú epopeju maľovať v roku 1910 a dokončil ju v roku 1928. Tvorí ju dvadsať veľkoformátových diel, ktoré zachytávajú výjavy zo slovanských dejín. Pre milovníkov tohto jedinečného umelca a jeho diela vychádza unikátna kniha, v ktorej je Slovanská epopeja nafotená tak, že na fotografiách uvidíte všetky detaily – aj tie, ktoré sú pre rozmernosť plátien pri bežnom pohľade ťažko viditeľné.

Začína príbehom o slovanskom Adamovi a Eve, pokračuje cez Cyrila a Metoda, Přemysla II., majstra Jana Husa, cez zrušenie nevoľníctva v Rusku, Jana Amosa Komenského až po zobrazenie československých legionárov na poslednom plátne.

Unikátne dielo sa podarilo nafotiť tak, že ťažko rozlíšite fotografie od maľby na plátne.

Dvadsať plátien Slovanskej epopeje predstavuje 650 štvorcových metrov.

Spracovať a upraviť jedno plátno tak, aby bolo hodnoverne prenesené do digitálnej podoby, trvalo niekoľko mesiacov.

„Toto dielo začalo vznikať niekoľko rokov dozadu, ešte predtým ako odišla celá epopeja na výstavu do Japonska, kde bolo asi 10-tisíc ľudí každý jeden deň na tej výstave,“ hovorí Marek Néma, generálny riaditeľ vydavateľstva IKAR.

Špičkový fotograf vytvoril také kvalitné snímky, že by umelecké diela bolo možné vytlačiť v mierke 1:1 bez straty kvality. Hlavným cieľom bolo zachytiť na fotografiách detail štruktúry plátna.

„Ale vďaka tomu, že obraz je štyrikrát zmenšený, tak si vezmete lupu zo štvornásobným zväčšením, vidíte to 1:1, vidíte skutočné detaily plátna,“ vysvetľuje fotograf Jan William Drnek.

Súčasťou luxusného diela je nielen špeciálny obal, ktorý slúži ako stojan na prezeranie, ale sú pri nej aj tri kamene dovezené z miest Slovanskej epopeje a šperk z pozláteného striebra zdobeného jantárom, ktorý navrhla vnučka Alfonsa Muchu, Jarmila Mucha Plocková.

„Podaril sa, mám z toho veľkú radosť,“ hovorí.

Kniha je výnimočná aj tým, že ponúka detailné pohľady na toto dych berúce dielo.

„Jeden z údajov knihe je, kde je výška očí návštevníka v galérii,“ ukazuje fotograf informácie pri jednotlivých fotografiách.

„To som si hovorila, že to ani nie je možné. Naraz vidíte detaily, ktoré vôbec človek nepoznal, lebo sú šesť metrov vysoko na plátne,“ hovorí vnučka Alfonsa Muchu.

​Kniha je súčasťou výstavy, ktorá pri príležitosti stého výročia vystavenia epopeje začala svoju púť v metropole východu.

„Otvárame túto výstavu ako prvú na svete v Košiciach. Aj tieto kanvasy, ktoré na nej vidíte sú špeciálne vybrané, špeciálne navrhnuté a špeciálne tiež tlačené,“ uzavrel Marek Néma z Ikaru.

Súvisiace články