Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Fotografie Beatles, ktoré boli desaťročia zabudnuté
Zdielať na

Fotografie Beatles, ktoré boli desaťročia zabudnuté

LONDÝN / Ich autorom je Paul McCartney, ktorý na fotky, ktoré urobil v 60.-tych rokoch, počas najväčšej slávy kapely, postupne zabudol. V roku 2023 z nich v Londýne usporiadal výstavu, na ktorej zverejnil vyše 250 doteraz neznámych záberov členov kapely z prvej polovice ich spoločného pôsobenia.

 Liverpoolskych chrobákov pozná každý, takto ich však až doteraz nikto nikdy nevidel.

Facebook

„Donedávna tieto fotografie nepoznali ani spolupracovníci  Paula McCartneyho, ktorí triedia jeho archív,“ hovorí Rosie Broadleyová, kurátorka výstavy.

O ich existencii sa Paul len tak mimochodom zmienil až pred tromi rokmi. Priznáva, že aj on sám už na ne dávno zabudol. Pochádzajú totiž z rokov 1963 až 1964, teda čias, kedy sláva The Beatles siahala až ku hviezdam.

TV JOJ

„Mnoho z tých záberov je veľmi osobných, napríklad ako členovia kapely žijú v hoteloch. Fanúšikom teda prinášajú úplne nový rozmer," opisuje ich kurátorka. 

Otvorenie výstavy a pohľad na neznáme fotografie si vo veľkom užíval aj Paul McCartney, ktorý v rozhovore s hercom Stanleym Tuccim otvorene priznal: „Je úžasné ich znovu objavovať. Robil som ich vtedy totiž vo veľkom zhone.“

Paulovi sa podľa kurátorov výstavy podaril husársky kúsok – zachytil atmosféru doby, aj aktérov, ktorí výrazne ovplyvnili ďalšie smerovanie hudby. A to všetko poriadne zblízka.

„Tieto fotografie vznikli po druhom vystúpení kapely v šou Eda Sulivana. Vidieť na nich napríklad to, ako si George užíval ten život, ktorý viedli,“ uzatvára Rosie Broadleyová.