Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Spomínali na hrdinov Dukly
Zdielať na

Spomínali na hrdinov Dukly

VYŠNÝ KOMÁRNIK / Udalosti spred 79 rokov si na pietnej spomienke na hrdinov a obete karpatsko-duklianskej operácie pripomenuli desiatky ľudí. Z roka na rok sa na nej zúčastňuje menej vojnových veteránov. Tí, ktorí boje zažili, majú pre nás roky len jeden odkaz - nedovoľte, aby bola znova vojna.

Slávnostné salvy zo samopalov, prelety armádnych vrtuľníkov. Aj takto si ministerstvo obrany pripomenulo výročie Karpatsko-duklianskej operácie - najväčšej a najkrvavejšej bitky na území Slovenska počas vojny. 

"Pamätníci hovorili, že voda v potoku, ktorý bojiskom tiekol bola tri dni celá červená od krvi tých, ktorí tam padli," spomínali miestni. 

Pamätník na Dukle

Richard Zimányi

"Oslavy na Dukle sú spomienkou na vojakov - hrdinov, ktorí boli pripravení položiť život spoločne na obranu proti tyranii, neľudskosti a potláčaniu slabších," povedal vo svojom príhovore minister obrany SR Martin Sklenár. 

Prítomní boli aj vojnoví veteráni - Branislav Tvarožek (98) a Vladimír Strmeň (95). 

Vojnoví veteráni na Dukle

Jakub Neubauer, MO SR

"Stretávam ľudí, a nie sú to len mladí, ale aj päťdesiat, šesťdesiatroční, ktorí vôbec netušia o našich dejinách nič," povedal Branislav Tvarožek, priamy účastník Slovenského národného povstania. 

"Viete, ja vám želám len jedno - aby ste nikdy vojnu nezažili," vyslovil v rozhovore Vladimír Strmeň. 

V reportáži Vlada Jureka uvidíte aj autentické zábery z bojov z tejto vojenskej operácie. 

Súvisiace články