Jasno
12°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ludwig van Beethoven a kaštieľ v Dolnej Krupej
Zdielať na

Ludwig van Beethoven a kaštieľ v Dolnej Krupej

Archívna reportáž

Archívna reportáž o obci Dolná Krupá

DOLNÁ KRUPÁ / Kaštieľ rodiny Brunsvikovej sa mnohým spája so slávnosťou ruží a najmä Ludwigom van Beethovenom. Do služieb šľachtického rodu sa Beethoven dostal ako učiteľ hudby - vyučoval Teréziu a Jozefínu Brunsvikové. Bolo to v roku v roku 1799, čiže keď mal 29 rokov.

Kaštieľ v Dolnej Krupej dnes patrí Slovenskému národnému múzeu - sídli v ňom Hudobné múzeum.  

O Beethovenových návštevách v kaštieli podľa Slovenského národného múzea svedčí viacero veci.

"V rodine Brunsvikovcov sa spomienky na neho odovzdávali z generácie na generáciu. „Beethovenov kút“ nazývali miesto vo freskovej miestnosti, kde stával klavír, sonátu mal skomponovať člnkujúc sa na jazere, v parku sedával na obľúbenej lavičke, do dutiny starého stromu vkladal ľúbostné odkazy vyvolenej alebo ako pre neuhladené spôsoby bohéma nemohol stolovať s panstvom... Okrem neurodzeného správania bol aj jeho neurodzený pôvod dôvodom, že nebýval s panstvom v kaštieli, ale v domčeku určenom pre záhradníka," píse sa na stránke SNM - Hudobného múzea. 

Záhradný domček stojí v parku kaštieľa dodnes. Pochádza z obdobia prestavby kaštieľa a parku, ktorá prebehla v rokoch 1793-1798. 

" Ide o pomerne výnimočne dochovaný typ drobnej záhradnej architektúry šľachtického sídla na našom území. Manzardovo riešenú strechu mal za čias Beethovenových návštev aj kaštieľ. Skladateľ teda býval v „domčeku“ a s tým súvisí aj jeho terajšie využitie - od konca roku 1992 slúži muzeálnym účelom ako Pamätník Ludwiga van Beethovena a Beethovenovská tradícia sa stala neoddeliteľnou súčasťou dejín kaštieľa," píše múzeum na svojej stránke. 

Kaštieľ v súčasnosti prechádza rekonštrukciou, pre verejnosť je teda uzavretý, park je však prístupný, takže sa môžete poprechádzať na miestach, kade chodil aj tento velikán klasickej hudby. 

Pozrite si archívnu reportáž a zaujímavostiach Dolnej Krupej. Dozviete sa v nej aj o slávnosti ruží, ktorá sa tu každoročne konala, aj to, ktorej grófke bola venovaná. 

  

Súvisiace články