Jasno
18°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Koncertné róby, vyznamenania, či šperky. Časť pozostalosti Edity Gruberovej vystavujú na Bratislavskom hrade
Zdielať na

Koncertné róby, vyznamenania, či šperky. Časť pozostalosti Edity Gruberovej vystavujú na Bratislavskom hrade

SLOVENSKO / Kráľovná bel canta, tak ju mnohí odborníci aj fanúšikovia volali. Edita Grúberová, svetovo uznávaná operná diva nečakane zomrela v októbri 2021. V lete 2022 istý aukčný dom usporiadal dražbu jej pozostalosti.

Historickému múzeu Slovenského národného múzea a Divadelnému ústavu sa podarilo vydražiť niekoľko jej operných či koncertných rób, či vysokých štátnych vyznamenaní. Niektoré položky, o ktoré Slovensko malo záujem, sa však vydražiť nepodarilo, pretože fanúšikovia Edity Gruberovej ich vyvolávacie ceny vyhnali do vysokých čísel.

Opera Slovakia

"V lete, v auguste 2022 sme boli upozornení, že v aukčnej sieni Dorotheum vo Viedni, sa ide dražiť pozostalosť Edity Gruber," začína rozprávať príbeh toho ako sa časť pozostalosti tejto svetoznámej opernej divy ocitla v SNM-Historickom múzeu jeho riaditeľ, Peter Barta. 

Ministerstvo kultúry na dražbu uvoľnilo sumu 20-tisíc eur. Nie všetky položky, o ktoré mali múzeum záujem sa však podarilo do tejto sumy vtesnať. 

"Pre historické múzeum sme chceli získať rakúsky občiansky preukaz, ktorý bol Edite Gruberovej vystavený po odchode z Československa v Rakúsku. Bohužiaľ, suma, ktorá začínala na niekoľkých desiatkach eur sa vyšplhala na viac ako štyri a pol tisíca, čo už bolo pre nás mimo záberu toho, čo by sme chceli získať. Resp. ak áno, bolo by to na úkor iných predmetov, ktoré sa nám podarilo získať," dopĺňa Peter Barta. 

Čo sa však podarilo získať, je šesť rób, v ktorých Edita Gruberová vystupovala.

"V piatich prípadoch ide o koncertné róby a v jednom prípade ide o divadelný kostým," vysvetľuje Eva Hasalová, kurátorka zbierky historických textílií, SNM-Historické múzeum 

​Roky si ich nechávala šiť v tom istom viedenskom ateliéri. Jedna z nich je spojená s Bratislavou. 

"Podarilo zakúpiť koncertnú róbu, v ktorej EG vystupovala v roku 2014 počas Bratislavských hudobných slávností," hovorí Eva Hasalová.

Na výstave si návštevníci môžu zblízka prezrieť aj rôzne vyznamenania, ktoré získala. Napríklad aj Rad bieleho dvojkríža.

"Toto vyznamenanie je učené výhradne zahraničným osobnostiam, ktoré sa významným spôsobom zaslúžili o šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí," dopĺňa Vojtech Hami kurátor zbierky faleristiky.

Výstavu si môžete pozrieť na Bratislavskom hrade do 6. júna 2023. 

Súvisiace články