Skoro jasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Masaryk sem chodil tráviť leto, jeho dcéra nechala postaviť školu. Bystrička zažila prvého československého prezidenta v jeho súkromí.
Zdielať na

Masaryk sem chodil tráviť leto, jeho dcéra nechala postaviť školu. Bystrička zažila prvého československého prezidenta v jeho súkromí.

V Bystričke mal svoje jediné súkromné sídlo prvý československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk (7.3.1850 - 14.9.1937)

Tomáš Garrigue Masaryk

ČTK

Toto miesto zvolil z prozaického dôvodu – v okolí Martina sa stretávali národní dejatelia. Masaryk chcel bližšie spoznať slovenskú inteligenciu, ale aj obyčajných ľudí.

„Masarykovci sem chodili z Prahy relaxovať, chodili sme na zvážanie sena, piekli tu chlieb,“ opisuje Jan Barta, majiteľ sídla.

Chodili sem ešte za čias monarchie, do prvej svetovej vojny tam boli každé leto. Keď sa Masaryk stal hlavou štátu, odkúpil starý kaštieľ. Jeho prestavbu mali na starosti najlepší architekti vtedajšej doby.

T.G.Masaryk na koni

TASR

„Poverili tým známeho pražského architekta Jana Pacla, ktorý bol dlhoročný spolupracovník Dušana Jurkoviča. A architektúru interiérovej časti robili Josip Plečnik zo Slovinska, ktorý bol zase architektom na Pražskom hrade,“ uzatvára Ján Barta.

Rozhovor so starostkou sme urobili v kútiku na obecnom úrade, kde uchovávajú nábytok z tohto letoviska.

„Sedím práve na stoličke, ktorú používal T.G. Masaryk, tak isto aj tento pracovný stôl,“ hovorí starostka obce Zdenka Maršalová.

Aj Masarykova dcéra Alica si veľmi obľúbila Bystričku, na výstavbu ľudovej školy venovala 200-tisíc korún. Doteraz sa v nej učia miestne deti.

Súvisiace články