Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kňazský seminár, kde študoval zrušili. Pokúsil sa o útek, dostal 20 rokov.
Zdielať na

Kňazský seminár, kde študoval zrušili. Pokúsil sa o útek, dostal 20 rokov.

Archívna reportáž

Archívna reportáž o osude Fridricha Fritza

SLOVENSKO / Od mladosti túžil študovať teológiu a stať sa kňazom. V roku 1947 nastúpil do seminára a veril, že jeho poslanie sa naplní. Po prebratí moci komunistami, vo februári 1948 sa však všetko zmenilo. Neumlčaní Fridrich Fritz zažil aj známu brutálnu, tzv. bartolomejskú noc.

Fridrich Fritz sa narodil v roku 1928 v Prešove. Ako 16-ročný bol odvlečený na nútené práce do Nemecka. Odtiaľ sa vrátil, ale už nie domov. Ich byt bol zbombardovaný.

Rodina sa usadila v Levoči.

Štúdium teológie ho napĺňalo, nevedel si predstaviť, že by ho zanechal.

Fridrich Fritz počas štúdia

​Už v roku 1948 však zažil jednanie Štátnej bezpečnosti voči rehoľníčkam, postupné zavádzanie nariadení a zákonov proti cirkvi. V seminári zažil aj samotnú realizáciu akcie „K“ – Kláštory.

Ako píše Ústav pamäti národa: "Bol vykonaný štátobezpečnostný prieskum kláštorov a zistili sa počty ich obyvateľov. Akcie sa mali zúčastniť príslušníci Zboru národnej bezpečnosti, Štátnej bezpečnosti, armády a Ľudových milícií. Vyzbrojení mali byť puškami, samopalmi, ľahkými guľometmi, obuškami a plynovými sviečkami. Začiatok akcie bol určený na štvrtok ,13. apríla 1950 o 24.00 hod.
V určený čas sa príslušníci ozbrojených zložiek začali dobýjať do kláštorov. Tam, kde im na výzvu neotvorili, dostali sa do objektov násilím."

V noci z 13. na 14. apríla 1950 bolo podľa informácií ÚPN na celom území Slovensko sústredených 881 rehoľníkov z jedenástich reholí.

„Nesmeli sme ísť nikam, ani von, domov, nikam. Najskôr nám ponúkli, že keď prejdeme politickým školením, seminár nezrušia,“ spomínal Fridrich Fritz.

Fridrich Fritz s priateľmi

​Na naliehanie biskupa sa ho zúčastnili. Už počas školenia bolo prednášajúcemu členovi ŠtB jasné, že žiadne školenie nezmení vnímanie seminaristov.

 „Zrušili to a každému z nás prišiel povolávací rozkaz na vojenčinu.“

Do pomocných technických práporov, k tzv. Čiernym barónom.

Pán Fritz sa vtedy vtedy rozhodol, že ujde. Ešte predtým sa ale zapojil do odbojovej akcie a zaisteným kňazom doručil falošné legitimácie, ktoré im mali pomôcť pri prechode hraníc.

A sám sa pobalil na útek. Šiel vlakom na Šumavu, ale chytili ho ešte počas cesty. Vo vlakoch sa vtedy vozili aj agenti a vytypovávali si podozrivých ľudí. Tak si vybrali aj pána Fritza.

„Tvrdil som, že idem na výlet, ale neverili mi. Priťažilo mi, že som mal so sebou index. Vzal som si ho, aby som sa v zahraničí vedel preukázať, že som študoval teológiu. Túžil som v štúdiu pokračovať.“

​Odsúdili ho za to, že nenarukoval, aj za odbojovú činnosť. Dokopy dostal 20 rokov.

Vo väzení strávil takmer desať rokov – prešiel Leopoldovom, Ilavou a Mírovom. Prepustili ho po všeobecnej amnestii prezidenta Novotného.

​Po prepustení sa zoznámil so ženou, ktorá mala podobný osud ako on. Vzali sa a prežili spolu krásny život. Mali dve dcéry.

Možno aj preto komunistom odpustil.

„Odpustiť môžeme a zabudnúť nesmieme. Treba, aby generácie, ktoré prídu po nás o týchto veciach vedeli.“

Fridrich Fritz s manželkou na svadobnej fotografii

Reportáž o osude Fridricha Fritza sme spracovali v roku 2010 v spolupráci s Ústavom pamäti národa.

Súvisiace články

Najčítanejšie