Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Československé hračky - kedysi úspešný vývozný artikel, dnes zberateľsky cenné kúsky.
Zdielať na

Československé hračky - kedysi úspešný vývozný artikel, dnes zberateľsky cenné kúsky.

Československé hračky boli kedysi svetoznáme.

hračka - motorkár so sajdkou

noviny.sk

Mnoho dizajnérov navrhlo rôzne, dnes už ikonické hračky - plastového kocúra, vesmírnu loď, drevené skladačky, či vystrihovacie bábiky, ktoré sa dali rôzne obliekať.

Obliekacia bábika

noviny.sk

Veľa z dizajnérskych návrhov však zostalo iba vo forme prototypu - socialistické podniky ich nevedeli vyrábať vo veľkom. Prípadne vznikli len série určené na export. Okrem hračiek bol tento problém aj s detským nábytkom. Dizajnéri a výtvarníci navrhli krásne kusy, ktoré sa však do sériovej výroby nikdy nedostali. 

Detský nábytok vo forme slona

noviny.sk

Helena Koenigsmarková je dlhoročnou riaditeľkou Umeleckopriemyselného múzea v Prahe, ktoré disponuje veľkou zbierkou československých hračiek hračiek z rôznych období. Poďte si vypočuť rozprávanie o tých, ktoré sme ako deti mali, ale aj o tých, ktoré by sme iste chceli, ale nedostali sa k nám. 

Legendárny kocúr Libuše Niklovej

novin.sk

Ak si náš podcast pustíte aj s obrazom, tak ich aj uvidíte. V Slovenskom národnom múzeu totiž práve prebieha výstava Deťom na mieru, kde okrem hračiek môžete vidieť aj detský nábytok pre jasle, či materské škôlky, ale aj množstvo kníh pre deti. Napríklad aj túto legendárnu detskú encyklopédiu od Bohumila Říhu a Vladimíra Fuku. 

Legendárna detská encyklopédia

noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie